Lokalt. Täbybon Kenneth Andersson har startat nya radiokanalen Norrortsradio. Foto: Mikael Andersson

Nystartad radiokanal ska bevaka Norrort

En radio med stark lokal förankring, som är relevant för hela Norrort. Det är planen när teamet bakom Norrortssporten startar en egen webbradiokanal. Nu startar kanalens första riktiga livesändning.

  • Publicerad 16:00, 4 feb 2020

Norrort är på väg att få en egen lokalradiostation. Kenneth Andersson har i sex år drivit sportsajten Norrortssporten, men är nu på väg att kliva in i ett nytt medium. 

– Här i Norrort finns det ingen radiokanal som är lokalt förankrad, området är uselt bevakat. Jag tror att gemene man vill veta mer om vad som händer i närområdet, säger han. 

Studion är inklämd i ett hörn på Norrortssportens lilla redaktion på Enhagsvägen i Täby. Kenneth Andersson har alltså hittills fokuserat främst på sportrapportering, men nu vill han utveckla verksamheten. Planen är en fylld radiotablå under kontorstid med musik, nyhetsinslag, lokala gäster och så självklart en sportsammanfattning. 

– Men det beror ju också på hur många från ortsbefolkningen vi får tag i. Man får redan nu bege sig ut på fältet och göra lite intervjuer, och titta i tidningar. Det är ju roligare att höra en röst på radio, säger han. 

Strömning. Än så länge får du lyssna på radion över webben, men så småningom ska det komma en app. Foto: Mikael Andersson

Lokalbor ska höras

Han hoppas också att Norrortsborna själva ska kunna bidra med diverse ljudinspelningar, kanske i stället för att skriva av sig på sociala medier. Geografiskt täcker de ett område från Märsta till Rimbo, ner till Vaxholm och Danderyd. Den riktiga premiären blir nu på lördag, första februari, men redan i januari smygstartade de med ett par livesändningar. Den 15 januari höll Kenneth, tillsammans med teknikern Oliver Funke radiokanalens första liverapportering från Norrortsderbyt Täby FC–Rotebro. 

– Det gick riktigt bra, jag stod i hallen och teknikern satt hemma hos sig. Vi hoppas kunna få snurr på det här ganska snabbt, det känns som att vi ligger i fas med satsningen, säger Kenneth Andersson. 

En app planeras

Än så länge är det webblyssning som gäller, men så småningom är tanken att de ska lansera en egen app. I höstas sa Kenneth upp sig från extrajobbet på Hemköp i Täby för att satsa helhjärtat på journalistiken. Norrortssporten har finansierats med hjälp av prenumerationer och annonser. Tanken är att webbradion ska bäras upp med hjälp av annonsintäkter och förhoppningsvis sponsorer. 

– Det behöver inte kosta så mycket, webben är ju i princip gratis. Apputvecklingen är ju en kostnadsfråga, men vi får ju lägga de få pengarna vi har för att det ska bli lätt, säger han.

Täcker åtta kommuner

✓ Täby

✓ Upplands Väsby

✓ Märsta (men inte norra Sigtuna)

✓ Vallentuna

✓ Rimbo (men inte övriga Norrtälje)

✓ Åkersberga

✓ Vaxholm

✓ Danderyd

Visa merVisa mindre