Hundägare ska bli en del av polisens arbete. Foto: Mostphotos

Nystartade polisprojektet - snart i Täby och Danderyd

I Vallentuna ska projektet Nos nu starta upp. Dessutom finns det planer på att utvidga projektet till Täby och Danderyd.

  • Publicerad 11:39, 25 jan 2018

I förra veckan skrev vi om att projektet Nos, där hundägare får lära sig att spana efter misstänkta brott under promenaderna, ska starta i Vallentuna.

LÄS MER: Nu tar polisen hjälp - av hundägare

Nu berättar Täbys kommunpolis att tanken är att testa i Vallentuna, men att de pratat om att införa projektet i Täby, Danderyd och Österåker också.

– Vi börjar i Vallentuna och kör igång där. Och sedan kommer vi starta upp i de andra kommunerna också, alltså Täby, Danderyd och Österåker, säger Jan Berlin.

Det kommer i första hand handla om att motverka inbrott.

– Men även olika sorters stölder på bildelar och så. Hundägare är de som är ute och går mest, säger Jan Berlin.

Sveriges radio intervjuade en hundägare som gått utbildningen i Solna.

– Jag har nog fått upp ögonen för mer, liksom att titta och just att man vet vart man ska ringa och vad man ska tänka på. Och sen har jag oftast ett block och en penna med sig, så att man kan skriva upp numren så att man kommer ihåg det, säger Margareta Svärd till Sveriges Radio.

Projektet finns bara på tre ställen - Sundbyberg, Solna och nu alltså även i Vallentuna. Jan Berlin ser det som ett bra hjälpmedel för polisen.

– Ju fler som är ute och tittar och kan vara uppmärksamma och ringa oss om de ser något konstigt i sitt bostadsområde ju bättre är det. Vi måste ha allmänhetens hjälp, säger han.

Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd, tycker också att det är ett intressant projekt.

– Vi får se utfallet, men jag tror att det kommer bli väldigt positivt. Jag har själv varit på de här utbildningarna. Det är ren allmäninfo, många är ute och rör sig men man måste kanske informera dem och berätta vad de ska notera om de observerar något, säger han och fortsätter:

– Vi har inte lyft de här frågorna med hundägare än, men jag ser det som en viktig grupp av människor som är ute och rör sig. Ju fler ögon desto bättre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm