Hoppfull. Per Werngren ordförande för Täby slalomklubb pekar upp mot berget, får han bestämma finns liftar, snö och åkare på plats nästa vinter. Foto: Mikael Andersson

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.

  • Publicerad 16:03, 21 feb 2020

Per Werngren, ordförande för Täby slalomklubb parkerar bilen på Slalomvägen och börjar promenera mot vattnet. På axlarna bär han skidor och blicken är fäst på Ullnabacken topp, som idag är allt annat än vit.

– Det skulle bli en av Stockholms största backar när den öppnar, säger han.

Frågan om att starta en skidbacke har drivits av klubben i flera år. Per Werngren har gett upp några gånger, men nu ser han ljuset i tunneln igen menar han.

– Nu kan nämligen ett beslut komma, säger han.

Det som har dragit ut på tiden är att länsstyrelsen under flera år arbetade med att fatta beslut om en avslutningsplan för deponiverksamheten på den gamla tippen. Den planen har nu godkänts av länsstyrelsen.

Dock har planen överklagats till mark- och miljödomstolen, av Vasatornet, som drivs av familjen Douglas som äger marken intill backen.

Beslut. I väldigt många år har Per Werngren, ordförande för Täby slalomklubb, arbetat med drömmen om en backe, nu hoppas han att det kan komma nya besked. Foto: Mikael Andersson

Kan få ett besked innan sommaren

Mark- och miljödomstolen har bett om fördjupande yttranden från ABT som driver deponiverksamheten samt från Vasatornet. Domstolen ska nu besluta om de går på länsstyrelsen linje och godkänner nuvarande avslutningsplanen eller inte.

– Vi vet att de sista dokumenten har skickats in till domstolen och vi borde få ett svar snart, och då kan vi satta igång, säger Per Werngren.

När ett beslut är fattat vill klubben anlägga en mindre backe på den delen som ligger närmast Ullnasjön. Klubben har erbjudit sig att själva stå för alla kostnader.

– Det skulle bli sex till sju banor. Vi fixar liftar, belysning och snökanoner. Får vi en anslutningsplan godkänd så finns reella chanser att man kan öppna en backe nästa vinter, säger han.

Täby kommun har sedan länge planer på att göra Ullnabacken och området runt omkring till ett rekreationsområde. Förra året rustades stranden vid Ullnasjön som ett första steg.

Johan Algernon, stadsbyggnadsnämndens ordförande säger att han hoppas att de har ett beslut från Mark- och miljödomstolen innan sommaren. Men kan inte säga att en backe kan öppna.

– Jag vet att klubben vill sätta igång, men vi vet inte hur mycket arbete som återstår för att färdigställa backen. Vi vet att det kommer kräva en hel del tid för markarbeten och anläggningar även om länsstyrelsen beslut står sig, vilket innebär att det inte är möjligt till nästa vinter enligt vår bedömning, säger han.

Men slalomklubben är positiv.

– Vi har respekt för att det är kommunen som bestämmer men de har även sagt att det handlar om att få en godkänd avslutningsplan. Får vi den kan vi fixa en backe på några dagar, säger han.

Grå hög. Idag tränar Täby slalomklubb i Väsjöbacken tillsammans med Sollentuna, men förhoppningar finns att Ullnabecken snart ska bli deras skidbacke. Foto: Mikael Andersson

Täby Slalomklubb

Tidigare vad föreningens hemmaarena Ullnabacken,

Sent 90-tal flyttades föreningens verksamhet till nuvarande hemmabacke, Väsjöbacken. Som de delar med Sollentuna slalomklubb.

Idag har Täby Slalomklubb drygt 700 medlemmar och är Sveriges näst största alpina klubb.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt