Tommy Mattsson, Pär Stenhammar och Jocke Stenhammar håller i årets upplaga av Nytorgsfesten. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Nytorgsfestens mål: ta över hela Södermalm

I år blir Nytorgsfesten större än någonsin och kulminerar i ett bröllop på Sofia kyrka. På sikt hoppas arrangörerna att hela Södermalm kommer vara en del av festivalen.

  • Publicerad 15:16, 25 jul 2019

När kyrkan och Nytorgsfesten enats om att hålla bröllop gick de ut på sociala medier och frågade efter någon som vill gifta sig, och få kalaset både betalt och planerat – med villkoret att alla är bjudna.

– På en dag fick vi över 40 svar med detaljerade livshistorier, nu har vi valt ett par. Bröllopet teckenspråksgestaltas av Jamila Ouahid. Och kändisprästen Ma Oftedal viger paret, säger Pär Stenhammar, bror till arrangören Jocke Stenhammar, som hoppat på tåget i år.

Här är nyheterna på Nytorgsfesten i år

Pärs band Louisiana Avenue ska spela sin blandning av r&b, jazz och funk under kärleksfesten, och det blir andra kända, hemliga gästartister.

– Vill du fira din kärlek till någon, hör av dig så hittar vi på nåt! Vi paraderar ut ur kyrkan, nygifta, foodtrucks, och så springer 30 000 löpare i midnattsloppet förbi, säger Pär Stenhammar.

Nytt för i år är också all glass som kommer att finnas på Greta Garbos torg.

– Det blir en glassfestival där nya smaker från åtta leverantörer, ändå från Gotland till Skåne, finns att pröva, säger Jocke Stenhammar.

Efter 20 år: nu återuppstår Nytorgsfesten

Och genom hela området kommer ett karnevalståg att gå när Nytorgsfesten börjar den 16:e. Med trummor och samba rör sig kvartersfesten i flock genom tivolit på Katarina Södras skolgård, in i Hippie Market – som i år löper hela Katarina Bangata upp till Bondens marknad – och fram till en konsert.

Nytorgsfesten växer och visionen är att ta över ett kvarter varje år tills hela Söder är del av festen. Helgen 16-18 augusti gäller också för såväl fotoutställningen Planket som midnattsloppet i år. Kvartersfestivalen är gratis, men för kärleksfesten i Sofia kyrkan gäller inträdet 225 kronor.