Nytt år på Mälaröarna – det här vet vi om 2019

Ett nytt valår väntar. Kanske ett supervalår. Dessutom sätter Ekerö­vägens breddning igång. Vi tittar på några kommande händelser 2019.

  • Publicerad 15:50, 11 jan 2019

Vi har viss bakjoursberedskap, även om den chansen är liten.

Under stor del av fjolåret fick val och politik ett stort utrymme på Mälaröarna. Politiken kommer få ett fortsatt stort utrymme i kommunen även under inledningen av 2019.

– Den 26 maj är det EU-val. Det kommer att annonseras och informeras på webben och hur man röstar och när röstkort skickas ut. Sedan ska alla partier i sedvanlig ordning kampanja, säger Johan Elfver, kommunens kommunikationschef.

Faktum är att det även kan bli ett nytt så kallat supervalår – alltså att flera politiska val råkar sammanfalla inom ett år – något som senast skedde 2014. Men det beror på hur regeringssituationen löser sig, vilket ännu var oklart när den här artikeln skrevs.

– Vi har viss bakjoursberedskap, även om den chansen är liten, säger han.

Efter flera års arbete med planeringen för breddningen av Ekerövägen kommer arbetet att inledas under 2019.

– Arbetet som ska göras kommer i möjligaste mån inte att drabba de som i dag kör på vägen. Till att börja med blir det en del lastbilstransporter. De större trafikändringarna och omledningarna äger rum först nästa år, sade Tomas Flyckt, projektledare för ombyggnaden av Ekerövägen till Mälarö Tidning i november.

Efter att Ekerö Bostäders bygge vid Wrangels väg stod klart i december väntar efterarbete med att återställa marken, det görs under våren och sommaren.

Det kommunala bostadsbolaget fortsätter även att arbete med detaljpanelen för att kunna bygga lägenheter på Slagarvägen på Adelsö. Enligt vd:n Timo Siikaluoma är det ett 60-tal lägenheter det handlar om.

Bolaget söker även förhandsbesked för att ersätta en rad bostäder på Kumlavägen i Svartsjö, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat om. Det omstridda arbetet planeras påbörjas under andra halvan av 2019.

Efter att strax innan jul ha nått ett förlikningsavtal i ett långdraget markärende är kommunens förhoppning att bygget av bussdepån i Enlunda på Färingsö ska kunna inledas under året.

– Min förhoppning är att vi kanske kan komma igång i höst, tredje eller fjärde kvartalet, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateringschef.

För Förbifart Stockholm väntar under året bland annat fortsatt borrning vid tunnelarbetet.  Nu i januari inleds något som kallas kärnborrning under Lovö.

”Metoden innebär att vi borrar ut en kärna ur berget där tunneln ska gå fram. Kärnan berättar om hur det ser ut inuti berget, och hjälper oss att avgöra hur vi ska driva tunnlarna på säkraste sätt”, skriver Trafikverket på sin sajt.

På Drottningholms slott är det öppet som vanligt med visningar och lovaktiviteter. Enligt Margareta Thorgren, hovets kommunikationschef, finns än så länge inte några planer för kungliga aktiviteter som allmänheten kan ta del av.

Däremot blir det traditionellt nationaldagsfirande i slottsparken. I år kommer även Galan att integreras i firandet, så nominering och utnämningen av Årets eldsjäl dröjer ytterligare några månader den här gången.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15