Köket har blivit samlingsplatsen i huset. Ahu Smith, t v, började med måleri 2018 efter att ha inspirerats av kollegan Luciana Amado Sandberg. Innan dess arbetade hon mest med text. På bilden även Maria Stiernborg. Foto: Sacharias Källdén

Nytt ateljéhus växer fram i Hagsätra

Ett stenkast från Hagsätra centrum ligger huset som blivit skaparverkstad åt flera av Söderorts konstnärer. Planen är att ha öppet hus under våren.

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

Det gamla industrihuset på Ormkärrsvägen 78 i Hagsätra ser trist ut från gatan men skenet bedrar. Här jobbar nämligen ett stort gäng konstnärer i två olika konstnärskollektiv, Woodhill studios och Hagsätra collective.

Kreativ miljö

De senare flyttade in i november 2019 efter att ha fått lämna ett rivningskontrakt på Glanshammarsgatan. Luciana Amado Sandberg hade letat länge efter en studio.

– Flera lokaler jag tittat på har varit mycket vitt och sterilt och jag tycker inte om det. Det ska vara en kreativ miljö, som här. Här kan vi låta och synas utan att störa någon, ibland är jag här till fyra på morgonen och jobbar, säger hon.

– Jag är också jätteförtjust i Vantör som område, med Högdalstopparna och alla trevliga människor, säger Agnes Thor, Högdalenbo och fotograf som bott många år i USA.

En målning i bildserien "Women who changed my face”, gjord av kollegan Ahu Smith, föreställer Luciana Amado Sandberg, själv målare och grafiker. Foto: Sacharias Källdén

Agnes Thor har jobbat med ett fotoprojekt om hästar. "Jag vill visa känslan av frihet som hästar kan framkalla". 2017 hade hon en utställning på Fotografiska och snart kommer en bok. Foto: Sacharias Källdén

De elva medlemmarna i Hagsätra collective jobbar med olika material, som läder, måleri, grafik, foto, glas och textil och nästan alla bor i Vantör, på cykelavstånd från sin arbetsplats.

– Det gör att många av oss är här ofta och vi jobbar gärna med lokala projekt i Söderort, säger Maria Stiernborg, performancekonstnär som gjort uppdrag åt bland annat Cyklopen, Högkultur i Högdalen och Sommartorg Rågsved.   

– En bra sak är att vi kan erbjuda olika storlek på ateljé här, vad som passar en själv och vad man har råd med, säger Anna Kinbom, även hon performancekonstnär.    

Öppet hus i vår 

Hagsätrakollektivet är ett av många exempel där konstnärer tvingas flytta på sig för att ge plats åt nya bostadshus och stadsdelar, menar de.

– Det kan vara både bra och dåligt. Det är en del av gentrifieringen av staden. Här får man mer yta för pengarna och stör ingen, än om man skulle jobba närmare stan, säger Maria Stiernborg.

Samtidigt behöver staden konst, menar de, därför måste de får vara någonstans.

– Det påverkar människor på ett positivt sätt, hur skulle världen se ut utan konst? Jag kan inte tänka mig något tråkigare, säger Ahu Smith, som målar tavlor.

Under våren ska lokalerna på Ormkärrsvägen fräschas upp med ny färg och inredning.

– Väggarna på toaletten tänkte vi måla rosa med stora guldprickar. Det var dottern till en av konstnärerna här som kom på, det kommer bli utmärkt! säger Luciana och skrattar.   

Målet är att ordna ett öppet hus någon gång innan sommaren, med öppna ateljéer där folk kan komma och titta på deras arbete.

– Vi har pratat om hur vi kan visa upp oss och ordna publika event, kanske med workshops. Det ska bli spännande, säger Anna Kinbom.

Hagsätra collective

Ahu Smith: Målare och författare
Luciana Amado Sandberg: Grafik, måleri och collage
Anna Kinbom: Performancekonstnär
Maria Vaiedelich: Jobbar med ljus, färger och glas
Agnes Thor: Fotograf
Maria Stiernborg: Performancekonstnär
Paolo Guevara: Konsthantverk inom läder
Steven Cuzner: Konceptkonstnär
Nilz Brolin: Måleri, video, skulptur och musik
Madeleine Kozma: Video
Hannes Isaksson: Filmfotograf

Kollektivet, och föreningen, startades 2016 av ett gäng avgångselever från Konstfack. De har plats för 13 konstnärer och just nu är två platser lediga. Är du intresserad mejla hagsatracollective@outlook.com. Facebook/Hagsätra Collective.

Visa merVisa mindre