Strul. Bergbanan har stannat ännu en gång. Foto: Lisa Halldén

Nytt avbrott på bergbanan

Skärholmens problembarn har blivit myndig men strular fortfarande. I torsdags stängdes bergbanan av på grund av tekniskt fel. Igen.

  • Publicerad 14:20, 8 mar 2019

När den orangea skylten dök upp vid bergbanan i Skärholmen i torsdags var det knappast någon som blev förvånad. Ekholmshöjdsborna är luttrade vid det här laget.

– Den här gången är det kabelkedjan som har gått sönder. Det är ingen enkel reservdel, utan den ska först beställas och sedan tar den ett tag att montera. Men inom två veckor hoppas vi att bergbanan ska vara igång igen, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Under tiden som bergbanan är avstängd går det ersättningsbussar upp till höjden. De ska gå mellan klockan 06.00 och 23.00 på vardagar och mellan klockan 10.00 och 23.00 på helger.

Bergbanan har drabbats av många störningar denna vinter. I december stod bergbanan stilla i runt en månad. När den sedan kom igång igen i 14 januari så rullade den bara knappt en vecka innan ett problem med dörrarna gjorde att den stängdes av igen.

– Då handlade det om en skadegörelse på dörrarna, någon hade sparkat på dem om jag minns rätt. Det är ofta problem med bergbanan. Den är svår att ha i drift, säger Malinda Flodman.

Bergbanan byggdes 2001 och är alltså 18 år gammal. Men problemen har funnits från början. En teknisk undersökning från 2014 visade att banan faktiskt var felkonstruerad.

Planen är att den ska skrotas och att det istället ska byggas en hiss upp for höjden. Men ritningarna fick kritik från bland annat Skönhetsrådet och ännu är inga beslut klubbade. 

Skärholmens bergbana står stilla – igen

Nu rullar Skärholmens bergbana igen