Vision. Våren 2019 är planen att det turkiska badet på Östgötagatan ska vara klart. Foto: ARKLAB

Nytt bakslag för hamamhuset på Södermalm

Nu slår inbromsningen på bostadsmarknaden mot lyxprojektet. Försäljningen av de exklusiva våningarna i hamamhuset på Södermalm har tvärnitat.

  • Publicerad 12:46, 16 feb 2018

Intresset för bygget av Södermalms första turkiska bad och för de exklusiva bostäderna i samma hus på Östgötagatan har varit stort i många år. Och när det i augusti var dags att sälja de 16 lyxiga lägenheterna trodde toppmäklaren Lagerlings på en snabb åtgång, trots de saftiga priserna.

Bostäderna som växlar i storlek från 50 till 170 kvadratmeter hade prislappar från 7,6 miljoner upp till hela 31 miljoner.

Säljstopp ett helt år

Men trots rekordpriserna var mäklarfirmans förhoppning att lägenheterna skulle gå åt på någon månad. Så blev det inte. Istället stängdes projektets marknadsföringssida ner bara efter några veckor och försäljningen sköts upp. Då hade endast tre av lägenheterna sålts.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Lagerlings berodde säljstoppet på att hela projektet försenats av byggtekniska skäl. Planen var först att hamamet skulle vara klart i slutet av 2018. Nu är målet våren 2019 och firman ansåg att det helt enkelt var för långt kvar till inflyttningen. Nu har Lagerlings valt att helt lämna projektet.

“Vi har avslutat uppdraget på eget initiativ eftersom den nya tidplanen för försäljningen inte gick att kombinera med våra tillgängliga försäljningsresurser”, skriver Richard Lagerling i ett mejl till Stockholmdirekt.

Istället är det en annan välkänd mäklarfirma Eklund Stockholm New York som tar över. Men trots att bygget rullar vidare enligt plan så finns det inga planer på att göra ett nytt försök att sälja bostäderna igen – förrän nästa år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den svajiga bostadsmarknaden påverkar även lyxsegmentet, anser mäklaren Niklas Berntzon.

– Det här projektet har, trots att det är det absolut mest spektakulära jag sett i Stockholm, råkat ut för samma inbromsning som övrig marknad. Så det följer samma logik som allt annat, säger han.

Prisbilden inte klar

Om priserna kommer att ligga kvar på de höga nivåerna runt 150-200 000 kronor kvadraten är osäkert. Om de tre köparna som slog till på våningar i hamamhuset redan i höst står kvar vid sina köp återstår också att se.

– I och med att vi planerar säljstart först 2019 så vet vi inte om priserna går upp, ner eller ligger kvar. Men det kommer vara några av de Södermalms häftigaste lägenheter, så priserna kommer naturligtvis vara därefter. Vi kommer att börja se över vilka gamla och nya kunder som är kvar sedan förra mäklarens försök, säger Niklas Berntzon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.