Nytt besked - Abbe får åka på läger

Den 7 augusti skulle 14-åriga Abbe Ehlén åkt på läger för barn med funktionshinder. Enköpings kommun sa dock nej och när familjen fick rätt i förvaltningsrätten överklagade kommunen. Nu har ett nytt besked kommit och Abbe får åka på lägret. – Helt otroligt. Vi är fortfarande lite i chock här, säger hans mamma Marianne Ehlén.

  • Publicerad 14:09, 4 aug 2017

Sedan 2013 har Abbe Ehlén åkt på ett läger för barn med funktionshinder. I år skulle det bli femte året i rad, men efter ett möte mellan handläggaren och Abbe och hans mamma Marianne valde vård- och omsorgsnämnden att avslå ansökan. Nämnden menade att Abbe inte tillhör personkrets 1:3 enligt LSS – Lagen om stöd och service.

– Vi träffades här hemma. Abbe brukar vara med, men inte alltid så att han sitter rakt upp och ner. Nu gjorde han det. Handläggaren frågade om det skulle vara kul att åka på lägret och då svarade han ja, berättar Marianne.

Undviker det negativa

Mötet blev avgörande för beslutet att Abbe inte skulle få åka på lägret. Marianne menar att hon inte kunde vara sanningsenlig om sin sons svårigheter när han satt med i mötet.

– Det skulle bara bli negationer. Vi jobbar precis tvärtom här hemma. Vi förhöjer barnen i alla lägen i stället. Så hon tyckte väl att han såg ut att må skitbra.

Abbe lever med Tourettes.

– Tourettes är inte bara att man säger fula saker. Man har en förstärkt känselsensor i kroppen. Han hör alla ljud, allt han ser bara rasar in i huvudet på honom. Det kan bli kaos. Att bara kliva på en buss kan bli för mycket, säger Marianne.

Där har lägret varit viktigt som en slags utbildning för Abbe, enligt Marianne. En möjlighet att lära sig nya sätt att leva med funktionsnedsättningen. Därför valde familjen att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Där fick Abbe rätt.

– Jag blev jätteglad. Jag ringde och frågade, hur ska vi nu gå vidare?

Beskedet var att kommunen överklagat till kammarrätten. Där ligger ärendet nu och lägret startar måndagen den 7 augusti.

Måste invänta vägledning

Agneta Resin-Fredriksson, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsnämnden svarar via mejl.

”För oss är det angeläget att den som bor i kommunen känner sig trygg med den omsorg och omvårdnad som vi ger och att vi följer gällande lagstiftning. Vård- och omsorgsförvaltningen har valt att överklaga förvaltningsrättens dom i det här ärendet för att få vägledning i hur lagen ska tolkas. Det finns en dom i kammarrätten i ett liknande ärende som gör att vi måste få vägledning i hur vi ska resonera. Tyvärr är en överklagan bara möjlig i ett enskilt ärende och det gör att individer berörs. Det är beklagligt att Abbe får vänta länge på ett besked, men det finns tyvärr ingen annan väg att gå för att få vägledning.”

Men nu har alltså ett nytt besked kommit. Kammarrätten har avslagit kommunens begäran om inhibition. Det innebär att förvaltningsrättens dom gäller tills vidare och Abbe kommer att få åka på lägret på måndag.

– De har tydligen sagt också att det inte är säkert att de kommer att ge prövningstillstånd, men vi får vänta och se. Men han får åka och det är det viktigaste, säger Marianne Ehlén.

– Det visar att man ska stå upp för det man tror på.

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som visar sig genom upprepande reflexliknande rörelser och läten som kallas tics.

Det är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är vanligt att symptom på till exempel ADHD eller OCD visar sig först och att de drabbade även lider av dyslexi, ångest eller depression.

Källa: Riksförbundet Attention

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19