Beskedet. Fahim Ahmadzai har fått nytt besked. Han får stanna i Sverige. Foto: Ella Söderberg

Nytt besked: Fahim från Bromma får stanna i Sverige

Nu är det klart att elevassistenten Fahim Ahmadzai på Nya Elementar i Bromma har fått uppehållstillstånd. "Det känns otroligt bra", säger han.

  • Publicerad 13:47, 9 maj 2019

I mars 2016 kom Fahim Ahmadzai som ensamkommande, från Afghanistan till Sverige. Efter att han varit fyra månader i flyktingläger i Bulgarien kom han slutligen fram till Bromma och blev elev i årskurs åtta på Nya Elementar.

Tre år senare fick Fahim, 18, heltidsjobb som elevassistent på skolan och började undervisa i svenska för barn med speciella behov.

Men i höstas kom smällen. Migrationsverket ansåg inte Fahims id-handlingar som giltiga och därför skulle han utvisas till Afghanistan, vilket StockholmDirekt skrivit om tidigare.

Fahim i Bromma ska utvisas - kollegor manifesterar

Beskedet väckte starka känslor hos både elever, lärare och föräldrar. Hans kollegor arrangerade en manifestation utanför Migrationsverket i Sundbyberg, i hopp om att han skulle få stanna i Sverige.

Överklagade

Fahim valde att överklaga beslutet om utvisning och efter flera månaders väntan fick han i början av april beviljat uppehålls- och arbetstillstånd i två år.

– Jag fick veta det igår kväll. Jag trodde att han skämtade, jag hamnade i chock och frågade om det var ett aprilskämt. Jag vet fortfarande inte hur jag ska tänka men det känns otroligt bra, sa Fahim i april när beslutet kom.

Domen kom i rätt tid.

– Det var ett väldigt tufft läge, det var svårt att koncentrera sig på jobbet. Men jag vill tacka alla fina kollegor för stödet under denna svåra tid, säger han nu till BrommaDirekt.

Domen vann laga kraft den tredje maj. När vi ringer upp honom i samband med det berättar Fahim att han ska fortsätta jobba på skolan, men att han funderar på att börja plugga komvux under kvällstid.

– Jag tror jag kommer plugga ekonomi eller kanske kommunikation, säger Fahim.

Idag bor han i Spånga, men letar efter en ny lägenhet.

– Jag skulle gärna vilja flytta hit till Bromma. Alla här är så trevliga och hjälpsamma, säger han.

Glädje. Fahim har fått beviljat uppehålls- och arbetstillstånd i två år. Hans historia har engagerat många i Bromma. Foto: Mostphotos/Privat