PLANER. Ett nytt äldreboende planeras vid Tranholmen för att ersätta Ekholmen som ska säljas och istället bli ett privat trygghetsboende. Foto: Sacharias Källdén/Lisa Halldén

Nytt besked: För dyrt att renovera Ekgården

Att renovera Ekgårdens äldreboende blir för dyrt. Nu är nya planen att huset istället ska säljas för att bli ett privat trygghetsboende. Och ett nytt äldreboende kan komma att byggas vid Tranholmen.

  • Publicerad 13:26, 14 feb 2020

Renoveringen av Ekgården visade sig bli rejält mycket dyrare än först planerat. Kraven som Arbetsmiljöverket har ställt på ombyggnationen innebar flyttade väggar, vilket i sin tur skapade problem för konstruktionens bärighet och för brandsäkerheten.

– Det visade sig bli mindre kostsamt att riva och bygga nytt än att bygga om det existerande huset, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).  

Deadline för vite tickar närmare

Istället tittar kommunen på en tomt nere på Tranholmen där ett äldreboende eventuellt skulle kunna byggas. Men det kräver många år av planarbete innan det kan bli verklighet och samtidigt tickar Arbetsmiljöverkets deadline närmare. Problemen på Ekgården ska vara åtgärdade i januari 2021, annars väntar vite på en miljon kronor.

– Vi sätter till alla klutar och jobbar på så hårt vi kan. Jag hoppas att om Arbetsmiljöverket ser att vi har en plan som vi arbetar emot så kommer de inte kräva oss på vitet, säger Adam Reuterskiöld.

Hur ska arbetsmiljön säkras för de som arbetar på Ekgården?

– Vi har inte haft problem med personalens hantering av de äldre på Ekgården. Kritiken handlar om att det i framtiden kan uppstå risk,utan att ta hänsyn till vilka resurser som finns att hantera det.

Samtidigt planeras det för modulhus som ska byggas vid Söderströmsgården vid Stenhamra. För några veckor sedan uppgav kommunen till MälaröDirekt att dessa skulle funka som tillfälliga lösningar när Ekgårdens äldreboendet byggs om.

Men nu säger Adam Reuterskiöld att han inte tror att det kommer bli nödvändigt att evakuera någon.

– De ska få bo kvar där tills den nya huset är färdigt. Realistiskt kommer det bo äldre på Ekgården även efter 2021. Men det kanske inte flyttar in några nya, säger han.

Planen för Ekgården är i nuläget att undersöka om det istället kan byggas om till trygghetsboende. Men det är ingenting kommunen i så fall skulle driva.

– Nej, jag tror inte det är en kommunal angelägenhet att tillhandahålla. Så då säljer vi Ekgården till någon privat aktör, säger Adam Reuterskiöld.

Här planeras modulhus för äldre i Stenhamra

Socialnämnden sågar förslag på ombyggnad

Modulhus byggs i Stenhamra

Ett modulhus med 20 lägenhet planeras att byggas vid äldreboendet Söderströmsgården i Stenhamra.

Modulhuset ska användas för att tillfälligt täcka behovet av platser för särskilt boende, eftersom Söderströmsgården i dagsläget är helt full.

Huset kommer vara runt 1900 kvadratmeter över två våningar. Det ska byggas på ett bygglov som är tidsbegränsat på fem år och gäller fram till juni 2025.

Visa merVisa mindre

Inga SL-automater på Mälaröarna

Nyheter Hänvisar till nya betalningssätt framöver Flera oppositionspartier vill att Ekerö kommun ska sätta upp SL Access-automater runtom på Mälaröarna. Något som Mälaröalliansen inte tycker behövs. Beslut tas på tisdag.måndag 21/9 16:55

Många felparkerade bilar på Ekerö

Nyheter Kommunen kan inte göra något Ekerö kommun har fått mycket samtal om långtidsuppställda fordon. Något som de ofta inte kan göra något åt då det inte är deras mark.måndag 21/9 11:36

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.torsdag 17/9 16:59