Mårten Bergman var där redan första dagen för att försöka tvätta bort den blå färgen från målningen. Foto: Sacharias Källdén

Nytt besked om övermålade Rågsvedsväggen

En dryg vecka efter saneringsfadäsen är volontärernas mål fortfarande tydligt: "Highway" ska räddas.

  • Publicerad 13:58, 22 aug 2019

"De målar bort Rågsveds identitet"

Det var i början av förra veckan som det historiska graffitiverket målades över med blå färg, enligt fastighetsägaren av misstag under en klottersanering. Redan i måndags hölls det första mötet med intressenter som vill bli inblandade i restaureringsprocessen av Rågsvedsväggen. Nu har fastighetsägaren, som varit sparsam med kommentarer kring framtiden, äntligen lämnat sitt besked: Väggen ska räddas.

– Vi har kontinuerlig kontakt med fastighetsägaren som äger väggen och vi berättar för honom vad vi behöver. Fastighetsägaren är helt med på det här och samarbetar fullt ut, säger Ametist Azordegan, som är den som haft kontakten med honom sedan fadäsen uppdagades.

Oklart är arbetet inleds

Nästa steg menar hon är att anlita en konservator för att genomföra en förstudie inför den kommande restaureringen, något man nu tagit beslut om att göra. Först då kan man veta vad som ska göras och hur dyrt det blir.

DEBATT: "Köp tillbaka Rågsved Centrum"

– Vi bestämde det här i dag, det är helt färdigt. Vi vet inte när de ska ta det fysiska provet, men vi kommer förmodligen att veta det inom ett dygn. Det går undan.

I måndags startades en ideell projektgrupp med blandade kunskaper och erfarenheter som har kunnat arbeta med rådgivning inför projektet. På mötet i måndags närvarade bland andra en representant från företaget Konservator Misa Asp, som Ametist Azordegan nu hoppas kunna anlita till förstudien. Om det faktiskt blir av är ännu inte klart, enligt Misa Asp som driver företaget.

– Jag kan inte gå in på något förrän vi har fastighetsägaren som part, man måste börja i rätt ände. Men ur en konservatorisk synpunkt så finns det metodik och sätt att jobba på om vi skulle få frågan att göra det, säger hon.

Ska bli "billigt och bra"

Till mötet i måndags kom det ett 20-tal personer som alla hade olika intressen och bakgrunder. Bland annat dök representanter från Stadsmuseet och Stockholm konst upp. Mårten Bergman, som för tillfället leder den ideella projektgruppen har hittills jobbat utan att veta om restaureringen får någon finansiering över huvud taget. Men han är inte orolig.

– När tillståndet från fastighetsägaren är klart så kommer konservatorer göra en analys av alltihop. Personligen tycker jag att de som har gjort misstagen med den blå färgen ska stå för arbetet, men vi ska inte skinna någon. Vi ska göra det så billigt och bra som möjligt, säger han.

DEBATT: "Oseriöst att staden ska köpa upp förortscentrum"

SL vill bygga fågelhotell på kolerakyrkogård

Nyheter "Anpassas till omgivningen" När blå linjen till Söderort byggs får även djurlivet sitt. På den gamla kolerakyrkogården nära Gullmarsplan byggs ett ventilationstorn med boplatser för humlor och småfåglar.onsdag 29/1 16:23

Så ska Älvsjö undvika överfulla förskolor

Nyheter ✓Flera tillfälliga lokaler måste rivas ✓Stort pussel för att lösa platsbristen Flera tillfälliga förskolor ska rivas. Samtidigt växer barnkullarna. Så här ska Älvsjö undvika att förskolorna blir överfulla – och att Älvsjöbarn placeras i Hägersten-Liljeholmen.onsdag 29/1 16:18