Väntar. Nu har kommunen valt att göra Midgårdsskolan sökbar igen i årets skolval, beslutet ska nu utredas av barn- och grundskolenämnden. Foto: Lotten Engbom

Nytt besked om skolflytten i Täby

Efter stora protester från föräldrar i Kyrkbyn blir Midgårsskolan förskoleklass valbar igen i skolvalet. Nu ska beslutet utredas av barn och grundskolenämnden.

  • Publicerad 17:16, 24 jan 2019

I förra veckan skrev Täby Nyheter om att Midgårsskolans förskoleklass inte skulle vara valbar i skolvalet 2019-2020. Rektor Anna Ronquist sa då att en av anledningarna till beslutet var att för få elever söker sig till Midgårdsskolan.

– Om man tittar till prognosen så kommer det att saknas 200 barn 2027 i Täby Kyrkby och vi vill behålla våra fina skolor, därför är det här det bästa beslutet att göra, sa hon till Täby Nyheter förra veckan.

Men idag kom nya besked från Täby kommun som nu valt att göra förskoleklassen valbar igen. Ett efterlängtat beslutet för flera föräldrar.

– Det är jättepositivt om man nu har öppnat upp den igen. Jag gissar att de lyssnat på kritiken från oss föräldrar och att det är anledningen, säger Magnus Wahlund, förälder.

Att förskolan blir valbar igen beror på att utbildningsnämnden i Täby kommun, tillsammans med rektor Anna Ronquist, beslutat att låta förändringen utredas av barn- och grundskolenämnden, innan man fattar ett beslut.

– Det har kommit framkommit en del juridiska frågeställningar i det här beslutet och då har vi valt att involvera nämnden, säger Camilla Ifvarsson, barn- och grundskolenämndens ordförande.

Trafiken ses över

Flera föräldrar har varit upprörda över att flytten kommer att försämra trafiksituationen och öka köerna i Kyrkbyn. Camilla Ifvarsson säger nu att kommunen även kommer att se över den frågan.

– Vi vill främst titta på om vi behöver göra några trafikåtgärder, säger hon.

Hon säger dock att planerna på att Kyrkskolan ska bli F-3-skola och Midgårdsskolan ska bli en 4-6 skola kommer att fortsätta.

– Rektor har gjort en bedömning som jag tycker man ska ha tillit till. På sikt kan det vara bättre pedagogiskt, socialt och för lärarna, säger hon.

Men kan det bli så att Midgårsskolans förskoleklass ändå flyttas?

– I första steget får vi se hur många som söker, om det är så att det är väldigt få elever, så måste vi ta ställning till hur vi ska lösa den här situation då, säger hon.

Barn- och grundskolenämnden kommer att lyfta frågan i nämnden i februari.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt