Väntar. Nu har kommunen valt att göra Midgårdsskolan sökbar igen i årets skolval, beslutet ska nu utredas av barn- och grundskolenämnden. Foto: Lotten Engbom

Nytt besked om skolflytten i Täby

Efter stora protester från föräldrar i Kyrkbyn blir Midgårsskolan förskoleklass valbar igen i skolvalet. Nu ska beslutet utredas av barn och grundskolenämnden.

  • Publicerad 17:16, 24 jan 2019

I förra veckan skrev Täby Nyheter om att Midgårsskolans förskoleklass inte skulle vara valbar i skolvalet 2019-2020. Rektor Anna Ronquist sa då att en av anledningarna till beslutet var att för få elever söker sig till Midgårdsskolan.

– Om man tittar till prognosen så kommer det att saknas 200 barn 2027 i Täby Kyrkby och vi vill behålla våra fina skolor, därför är det här det bästa beslutet att göra, sa hon till Täby Nyheter förra veckan.

Men idag kom nya besked från Täby kommun som nu valt att göra förskoleklassen valbar igen. Ett efterlängtat beslutet för flera föräldrar.

– Det är jättepositivt om man nu har öppnat upp den igen. Jag gissar att de lyssnat på kritiken från oss föräldrar och att det är anledningen, säger Magnus Wahlund, förälder.

Att förskolan blir valbar igen beror på att utbildningsnämnden i Täby kommun, tillsammans med rektor Anna Ronquist, beslutat att låta förändringen utredas av barn- och grundskolenämnden, innan man fattar ett beslut.

– Det har kommit framkommit en del juridiska frågeställningar i det här beslutet och då har vi valt att involvera nämnden, säger Camilla Ifvarsson, barn- och grundskolenämndens ordförande.

Trafiken ses över

Flera föräldrar har varit upprörda över att flytten kommer att försämra trafiksituationen och öka köerna i Kyrkbyn. Camilla Ifvarsson säger nu att kommunen även kommer att se över den frågan.

– Vi vill främst titta på om vi behöver göra några trafikåtgärder, säger hon.

Hon säger dock att planerna på att Kyrkskolan ska bli F-3-skola och Midgårdsskolan ska bli en 4-6 skola kommer att fortsätta.

– Rektor har gjort en bedömning som jag tycker man ska ha tillit till. På sikt kan det vara bättre pedagogiskt, socialt och för lärarna, säger hon.

Men kan det bli så att Midgårsskolans förskoleklass ändå flyttas?

– I första steget får vi se hur många som söker, om det är så att det är väldigt få elever, så måste vi ta ställning till hur vi ska lösa den här situation då, säger hon.

Barn- och grundskolenämnden kommer att lyfta frågan i nämnden i februari.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30