Foto: Danderyds kommun

Nytt beslut: E18 kan hamna i tunnel under Danderyd

Fyra förslag kring E18 har blivit till två. Nu blir det antingen en tunnel under hela Danderyd – eller inget alls.

  • Publicerad 11:04, 7 mar 2018

Det var under kommunfullmäktige den 5 mars som fullmäktige tog beslut om nästa steg gällande en överdäckning av E18.

Beslutet blev att man ska ta fram en strukturplan som ska innehålla det långa tunnelalternativet och även ett nollalternativ.

LÄS MER: Danderyds fyra alternativ för E18

LÄS MER: Viktiga beslutet tas i år – blir det en jättetunnel under Danderyd?

Blir det nollalternativet kommer E18 att se ut precis som det gör idag. Strukturplanen man då tar fram innebär att ta fram var etablering av ny bebyggelse kan ske.

Strukturplanen för det långa tunnelalternativet, som skulle innebära en kostnad om cirka 7 miljarder och kunna bidra med 11 000 bostäder, ska visa hur ny kvartersstruktur och hur nya gator kan inordnas.

Den långa tunnel ska starta vid Stocksundsbrons norra landfäste och komma upp vid gränsen mot Täby.

Från början har utredningen handlat om fyra alternativ, en lång tunnel, kort tunnel, överdäckning vid Danderyds sjukhus eller ett nollalternativ.

Enligt kommunen går man nu vidare med den långa tunneln och nollalternativet på grund av att de ska vara mer ekonomiskt fördelaktiga.

– Det ser bäst ut ekonomiskt men är också de alternativ som fått störst stöd i den dialogprocess som vi har fört i samråd med kommuninvånarna, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER: 14 år senare – första delen av Danderyds centrum färdigt

En uppskattning säger att strukturplanen bör ta mellan två till tre år att färdigställa. Politikerna poängterar att man under tiden ska ha en fortsatt dialog med kommuninvånare om utvecklingen.

Siv Sahlström (C), oppositionsråd, menar att man är överens med majoriteten om beslutet att skala av två alternativ. Samtidigt yrkade man dock på att man bör göra en överenskommelse med trafikverket.

– Vi ska inte dra på kommunen en massa kostnader utan försäkring från trafikverket att de är med på det här och betalar, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill öppna krog i Gribbylund

Nyheter "Det finns inget bra ställe där man kan gå och äta här" Sedan barnsben har maten varit en av de viktigaste delarna i Täby-bon Niklas Pallgrens liv. Nu satsar på prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” – samtidigt som han drömmer om en egen krog i Gribbylund.torsdag 20/9 16:41

Mer ilska mot Mörby Centrums parkering

Nyheter Centrumchefen: "Vi har inte ändrat något" I augusti infördes det nya parkeringssystemet i Mörby Centrum. Men flera besökare anser att systemet blivit till det sämre och att det är för snålt med tid.torsdag 20/9 15:34