SKATEBOARD. I går kväll klubbades oppositionens förslag att bygga en skateboardpark i Väsby, en park som slopats i Väsbyalliansens budget. Foto: mostphotos

Nytt beslut: Skateparken byggs

Den planerade skateparken blir av - trots att den slopats i Väsbyalliansens budget. I går röstade kommunstyrelsen för oppositionens förslag att bygga parken - med stöd från Sverigedemokraterna. Men platsen är inte spikad.

  • Publicerad 12:59, 4 dec 2018

Det här är fantastiskt roligt för Väsbys alla skatebordåkare.

För två veckor sedan presenterade Väsbyalliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Väsbys Bästa) sin budget för de kommande tre åren. Där hade byggandet av skateparken i Smedby tagits bort av besparingsskäl.

Men som sista punkt på kommunstyrelsens sammanträde i går kväll lade oppositionen fram ett förslag att verkställa beslutet att bygga en skateboardpark. Och när Sverigedemokraterna valde att rösta för förslaget slutade röstsiffrorna med 8–7 till oppositionens förslag.

Tacksamma för stöd

– Det här är fantastiskt roligt för Väsbys alla skateboardåkare och ungdomar. Jag är så tacksam för att de la partipolitiken åt sidan, bröt ut den här frågan och kunde enas om att bygga skateparken, säger Lars Öjert, ordförande i Väsby Locals Skateförening.

Samuel Stephan, gruppledare för Sverigedemokraterna i Upplands Väsby, kommenterar partiets röstning så här:

– Frågan om att skateparken ska byggas var redan beslutat om under föregående mandatperiod. Vi såg en risk med att förslaget skulle rivas upp alternativt dra ut på tiden i och med det nya minoritetsstyret. Därför såg vi det som rätt beslut att rädda projektet och genomförandet ska påbörjas skyndsamt.

Förslag på kompromiss

Alliansen och Väsbys Bästa föreslog en kompromiss med 6 miljoner till skateboardparken och är i stället öppna för att söka pengar utifrån. Enligt Andrea Möllerberg i Väsbys Bästa är partiet fortfarande positivt till att bygga parken, men på en annan plats.

– Vi tyckte inte att platsen var optimal, samt att det fanns indikationer på att den skulle bli dyrare, cirka 17 miljoner kronor mot budgeterade 10 miljoner. Anledningen till att den togs bort i budgetförslaget var ju av besparingsskäl. Nu måste vi hitta ett annat område att göra den besparingen på, säger hon.

Hon hoppas även att det ska finnas möjlighet till hjälp i form av extern finansiering, som till exempel sponsorer och bidrag från Allmänna arvsfonden.

Oppositionen nöjd

Oppositionsrådet Mattias Bohman (S) är så klart nöjd med utfallet.

– Jag gläds med Väsbys alla skateboardåkare över beslutet. Det är bra att kommunstyrelsen tydligt slog fast att beslutet att bygga skateboardparken ska genomföras skyndsamt, säger han.

De rödgröna partierna röstade för 10 miljoner kronor i investering till skateboardparken och är även de öppna för alternativ finansiering.

– Vi välkomnar självklart alternativ finansiering för att hålla nere kommunens kostnader, men vi vill inte äventyra kvaliteten på skateboardparken genom att villkora alternativ finansiering för att kunna genomföra bygget som planerat. s'äger Mathias Bohman (S).

Slopad skatepark – ett svek mot kidsen i Väsby

Bohman kritisk till Storms skateparks-svek

SKATEBORD. Svenske juniormästaren Calle Öjert är besviken i dag när planerna på en skatepark i Väsby läggs på is. Foto: David Östlund

Klar 2109 - enligt beslut i KS

KS beslut att etablera en skateboardpark i Smedby ligger fast och ska verkställas enligt fastställd tidplan. Anläggningen ska byggas under vintern och våren 2019 och förväntas kunna tas i bruk i början av juli 2019, dock senast innan 2019 års utgång.

Skateboardparken ska byggas inom beslutad budget, 10 000 000 Kr och på beslutad plats, alternativt på en bättre lämpad plats för att genomföra bygget inom tidsramen och budgetramen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Schäfern Izor gjorde knarkfynd i centrala Väsby

Nyheter Polisen fick fyrfota förstärkning i jakten på droger Hasch, narkotikaklassade tabletter och en morakniv. Det blev resultatet när narkotikahunden Izor med förare kom till Väsby för att leta droger.måndag 19/8 15:30
Stockholm Direkt