Bildarkiv. När vi var på plats i december 2015 lämnade de sista gästerna Värtahemmet. Men till hösten har Frälsningsarmén återigen verksamhet på adressen. Foto: Andreas Jennische

Nytt boende öppnar i Hjorthagen i höst

Sedan Värtahemmet stängde 2015 har lokalerna stått tomma. Men i höst väntar nyinvigning av det totalrenoverade huset.

  • Publicerad 09:39, 3 jun 2019

Frälsningsarmén drev tidigare Värtahemmet, ett stödboende för 42 stockholmare med ett aktivt missbruk och/eller psykisk sjukdom. Men i slutet av 2015 tvingades hemmet på Kolargatan i Hjorthagen stänga. Huset var i dåligt skick och sedan dess har ingen verksamhet bedrivits i huset.

Men nu vaknar det snart till liv igen.

Frälsningsarmén stänger Värtahemmet – 42 hemlösa har tvingats flytta ut

Den 27 september inviger Frälsningsarmén de totalrenoverade lokalerna som nu består av 41 lägenheter, berättar Per-Johan Fernström, verksamhetschef.

– För att få upp de svenska vårdresultaten till samma nivå som i andra europeiska länder behöver vi skapa en sammanhängande vårdkedja i missbruksarbetet. I Sverige har det saknats ett helhetsansvar och nu är planen att vi ska bygga en hel vårdkedja i staden. Då ingår ett halvvägshus i Hjorthagen, säger han.

De storsatsar för att hjälpa EU-migranter på Kungsholmen

Det som planeras i Hjorthagen är ett eget boende, så kallat halvvägshus, med eftervårdsbehandling för personer som tidigare fått behandling för alkohol- eller drogmissbruk och nu behöver extra stöd för att komma vidare. Det handlar om 39 platser i lika många lägenheter, samt ytterligare två bostäder där personalen kan övernatta. Fernström tillägger att boendet, som består av ettor och tvåor, inte ska vara långvarigt.

– Tanken är att man bor där i ett år ungefär, säger han.

För att informera grannar om planerna bjuder Frälsningsarmén in till ett öppet möte den 13 juni klockan 18 i frälsningsarméns lokaler på Östermalmsgatan 69.

– Det blir alltid en viss oro när det händer nya saker i ett område och då är det viktigt att bemöta det. Sedan har man ju haft stödboende här tidigare, så det finns trots allt en viss vana, säger Per-Johan Fernström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Halvvägshus i Hjorthagen

Boendet fungerar som en utsluss från Kurön eller andra behandlingshem med liknande inriktning.

Målgruppen är vuxna över 18 år som kan bo i egen bostad.

Huset i Hjorthagen ska kunna erbjuda hjälp och stöd med bland annat sysselsättning, hjälp i myndighetskontakt, återfallspreventiva insatser och hjälp med ekonomi samt fysisk hälsa.

Den normala placeringslängden ska vara cirka 12 månader.

De boende har ett arbete, praktik eller annan ordnad sysselsättning dagtid. Om det inte redan finns kommer personal på Halvvägshuset försöka hjälpa till med att ordna det.