Vägarbetet på norra Långholmsgatan kritiseras av både cyklister, fotgängare, företagare och boende på gatan. Foto: Elina Lundberg

Nytt förseningsbesked: Då blir vägbygget på Långholmsgatan klart

April sprack. Juni höll inte. Nu har nytt bud lagts om när vägarbetet på Långholmsgatan ska vara klart. Snart stängs korsningen vid Högalidsgatan av för bilister för att snabba på jobbet.

  • Publicerad 16:55, 27 jun 2017

När arbetet med att bygga nya cykelbanor på norra Långholmsgatan startade förra våren var målet att jobbet skulle vara klart till april i år. Men den tidplanen sprack. Nästa prognos var midsommar, men arbetet är fortfarande långt ifrån klart.

Nya cykelbanorna på Södermalm försenas ännu mer

Nu hoppas trafikkontoret att allt är klart i september. Den fortsatta förseningen beror enligt trafikkontoret framför allt på att det är en komplicerad trafiksituation i området. Under våren har dessutom arbetet behövt stanna av något eftersom bilister kört för fort nära arbetsområdena. Nu har farthinder satts upp för att dämpa hastigheterna.

– Arbetet har stannat av lite för att vi värnat säkerheten. Den här veckan var de nya farthindren klara och hastigheterna har också sjunkit, säger Valentina Gonzales, projektledare på trafikkontoret.

Biltrafik stängs av i juli

Ett särskilt utsatt område har varit korsningen Högalidsgatan/Långholmsgatan. Här stängs biltrafiken av helt från och med söndagkväll den 2 juli. Under juli får bilisterna istället köra via Bergsunds strand och Bergsundsgatan för att nå Högalidsgatan.

– Det är en korsning med mycket trafik där bilar, gående och cyklister ska fram. Nu stängs den av för biltrafik för att arbetet ska gå snabbare, säger Valentina Gonzales.

Entreprenören som utför arbetet åt staden har kritiserats både för förseningen och för att trafikmiljön på Långholmsgatan inte håller måttet.

Mickes skivor-Micke ilsknar till mot vägbygget vid Hornstull: "Fullständigt vansinne"

Cyklister har gång på gång påpekat att omledningarna är oklara och osäkra och varnat för konflikter och olyckor på sträckan, särskilt strax efter Västerbron innan korsningen vid Högalidsgatan.

Strax efter Västerbron är många missnöjda med trafiklösningen för gående och cyklister. Den ska göras bättre, enligt trafikkontoret. Foto: Per Brandt

I dag ska både cyklister och gående ta sig höger ner mot Lasse i parken, men när biltrafiken stängs av görs en ny väg närmre arbetsområdet.

– Vi är medvetna om att det är trångt här. Det kommer att bli en rakare sträckning med ett fält för cyklister och ett för gående men de måste ända samspela, säger Valentina Gonzales.

Har inte utkrävt böter

I veckan har även boende på Långholmsgatan hört av sig och klagat på att högljudda arbeten fortsätter hela nätterna. Det är jobb ute i körbanan som bara kan göras nattetid, enligt trafikkontoret. De ska framför allt göras den här veckan och vid enstaka tillfällen under resten av sommaren.

Trafikkontoret har lagt huvudansvaret för förseningen på entreprenören men kontoret har fortfarande inte gjort verklighet av hotet om vite.

– Vi har en dialog om detta och ska lösa det i ett senare skede. Jag kan inte säga mer än att vi kommer att diskutera det i slutet av projektet, säger Valentina Gonzales.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.