Rivas eller inte? En expertgrupp menar att fastigheten på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl. Foto: Jacob Hellgren

Nytt förslag för jättehuset i Vasastan

Rivning eller inte? Staden fortsätter att tveka angående jättehuset på Torsgränd. Nu ska man se om det går att både renovera och tillföra nya bostäder.

  • Publicerad 15:32, 16 feb 2018

Byggnaden på Torsgränd 1-27 med 144 hyresrätter byggdes i slutet av 1970-talet med kaseinhaltigt flytspackel. Materialet är numera förbjudet eftersom det kan orsaka hälsoproblem när det kommer i kontakt med fukt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I flera år har hyresgäster som vill bevara huset och fastighetsägaren AFA Fastigheter, som vill riva det och bygga nytt, haft en konflikt.

Stadsbyggnadskontorets tidigare utredning visar att det inte är nödvändigt att riva på grund av kaseinet men att huset är i ett stort behov av renovering för att komma till rätta med både byggnadstekniska och ventilationstekniska brister.

Enligt en ekonomisk analys gjord av ett konsultföretag skulle ett renoveringsalternativ blir dyrare än ett nybyggnationsalternativ.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden inför ett så kallat plansamråd. I tjänsteutlåtandet skriver stadsbyggnadskontoret att "de första genomförda studierna och kalkylerna visar att det finns ekonomisk potential att renovera befintlig byggnad om nya byggrätter kan erhållas inom fastigheten".

Vidare skriver man att man vill fortsätta utreda vilket alternativ som är bäst för området: att riva och bygga nytt eller att bevara och bygga nytt.

Enligt nuvarande tidsplan skulle en detaljplan kunna antas i slutet av 2020.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58