DET GAMLA FÖRSLAGET. Det här är det förslag för Mälarterrassen som presenterades i september 2017 och som nu arbetats om. Tyvärr finns ingen bild på det nya förslaget. Foto: illustration: Foster+Partners och Dbox

Nytt förslag för kritiserat Slussenbygge

Det förra förslaget mötte stark kritik i höstas. Nu presenteras en ny plan för Mälarterrassen, den omdebatterade mötesplatsen vid Slussen. Men en viss osäkerhet kvarstår.

  • Publicerad 08:40, 2 jun 2018

Det tog ungefär två timmar från att StockholmDirekt publicerade bilder på det nya Slussen-förslaget i september 2017 till att det formulerades krav på att det skulle göras om. En referensgrupp tillsattes och nu, närmare nio månader senare, är det dags att återkomma till exploateringsnämnden med nya beskrivningar av Slussen-byggnaden.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) råder det nu total enighet kring utformandet av byggnaden som planeras mellan Södermalmstorg och slusskanalerna, som bland annat ska innehålla en handelsplats.

– Det handlade om en del missförstånd där en del var upprörda för att deras tidigare förslag hade förändrats. Några reagerade med ryggmärgen. Men nu glömmer vi alla missförstånd och blickar framåt. Det här kommer bli ett fantastiskt lyft för Slussen, säger han.

Scen- och kulturverksamhet

I det nya tjänsteutlåtandet till exploateringsnämnden beskrivs Mälarterrassen som en mötesplats där caféer och restauranger delar utrymme med scen- och kulturverksamhet. Atrium Ljungberg AB är den aktör som av staden bedöms som lämpligast att genomföra projektet.

Några nya skisser på hur förslaget är tänkt att se ut finns ännu inte att se.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En av dem som hade invändningar mot förra årets förslag och istället förordade den ursprungliga idén var Liberalernas Björn Ljung, som nu ingått i nämnda referensgrupp.

– Det har varit en enveten kamp att få tillbaka utseendet från det gamla förslaget. Det som presenterades i höstas var fullständigt annorlunda mot den detaljplan det hade beslutats om i kommunfullmäktige, säger han.

Ljung beskriver hur ett rakt stråk för gående ska förbinda Gamla Stan med Södermalm i det nya förslaget. Höjdskillnaden jämnas ut med trappor, rulltrappor och hissar och hans tidigare invändningar gällande bristen på tillgängligheten är nu åtgärdad.

Men Ljung vågar ändå inte vara helt positiv med tanke på hur mycket detaljplanen hade ändrats när det förra förslaget presenterades i höstas.

– Vi ska inte ropa hej innan vi är över bron, säger Björn Ljung.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.