Nytt förslag kan få färre asylsökande att flytta till Botkyrka

I måndags kom regeringen med beskedet att Ebo-lagen rivs upp. Om asylsökande vill flytta till en bostad de själva hittat ska en särskild prövning göras, enligt förslaget. – Jag är jättenöjd. Om vi ska få ett bra flyktingmottagande måste Ebo avskaffas, säger Ebba Östlin (S).

  • Publicerad 13:41, 30 nov 2017

Kommunstyrelsens ordförande är glad över beskedet som S och MP presenterade i veckan.

– Om vi ska få ett bra flyktingmottagande måste Ebo avskaffas, säger Ebba Östlin.

Lagen innebär att asylsökande kan välja att hitta eget boende, till exempel hos släkt och vänner, istället för att anvisas ett av Migrationsverket. Den har kritiserats för att ge ett ojämnt mottagande där få kommuner, bland andra Botkyrka, tar emot en stor del asylsökande, med trångboddhet och förvärrad segregation som följder.

Regeringens förslag är att en "social prövning" av Ebo införs, där det i förväg bedöms ifall boendet är tillräckligt bra.

Exakt hur det ska gå till är inte klart, men Ebba Östlin, som med politiker i andra stora ebo-kommuner har lobbat för en ändring av lagen ser att kravet på värdigt boende kan göras på flera sätt.

– Det kan gå till så att hyresvärden får godkänna att man flyttar till ett visst boende eller så bestämmer vi att vi inte tillåter Ebo i vissa områden, som miljonprogramsområdena, där vi har stora problem med trångboddhet på grund av Ebo.

Den som ändå flyttar till eget boende föreslås förlora rätt till ersättning från Migrationsverket.

– Ja, då har man avsagt sig rätten till det bidrag stat eller kommun ger.

Riskerar inte de som ändå flyttar på Ebo att hamna i en mer utsatt situation då?

– Ja, men målet är att de ska välja att inte flytta dit. Vi måste också jobba mer med att guida människor så att de förstår att de får en bättre start på livet här om de bosätter sig där det finns jobb och bostäder, säger Ebba Östlin.

Förra året bodde 1500 personer i kommunen till följd av Ebo.

Ebba Östlin har lobbat för en ändring av ebo-lagen tillsammans med andra kommunalråd från stora ebo-kommuner. Foto: Arkivbild

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.