"Kotoen" i Tokyo, världens första kombinerade förskola och äldreboende. Här blandas små och gamla i gemensam verksamhet, varje dag. "Generationsöverskridande möten ger ett ömsesidigt utbyte, där unga blir mer sedda och äldre känner sig mindre isolerade", anser Dennis Wedin, moderaterna. Foto: Foto: Kotoen

Nytt förslag: Slå ihop förskola och äldreboende

Blanda förskola och äldreboende – en mirakelkur som botar alltifrån tråkig stämning till dålig arbetsmiljö. Det anser Dennis Wedin (M). Men vänsterns Torun Boucher är mer försiktig med lovorden.

  • Publicerad 06:50, 27 sep 2017

Att blanda förskolebarn med samhällets äldsta på äldreboende började i Tokyo. Sedan har det spridit sig över världen med försiktiga steg. Nu kan det första kombinerade äldreboendet och förskolan komma till Stockholms stad.

– Att vi politiker tror på det här kan skicka en signal om att det här är något att satsa på, säger Dennis Wedin, Moderaternas gruppledare i äldrenämnden.

Han har nyligen besökt "Kotoen" i Tokyo, verksamheten där ursprungsmodellen kommer från. Han berättar att han var med på sjukgymnastik där både barn och äldre deltog tillsammans och fick en väldigt positiv upplevelse.

– Det var uppenbart att det här skapade liv och rörelse och bidrog till en allmänt bättre stämning. Det skapar också en bättre arbetsmijö, säger han.

Klart för ny förskola i Snättringe – med äldreboende

Det här är inte första gången ett liknande projekt dyker upp i Sverige. Både i Umeå och i Huddinge byggs just nu nya lokaler som ska kunna rymma både förskolebarn och seniorer. Nu ska förslaget läggas fram i Stockholms äldrenämnd. Men Torun Boucher, ordförande i nämnden, vill inte vara för snabb med att hylla förslaget.

– Jag har personligen inget emot det, men man måste tänka på att äldrevården i Sverige i många fall är en tung vårdinsats. Ett sådant här förslag funkar inte på alla sorters boenden, för de boende kan vara svårt sjuka, säger Torun Boucher.

Startar daghem för att få barnomsorg

Dessutom menar hon att det är en fråga om fysisk plats. Det är svårt att hitta utrymmen i Stockholms stad till att bygga nytt och hon är tveksam till att spränga in förskolor i redan befintliga äldreverksamheter.

Dennis Wedin däremot vill undvika den här typen av argument. Förhoppningen är att få in projektet i en detaljplan över Spångaområdet. Bygget skulle kunna stå färdigt till 2022 och Dennis Wedin inspireras av verksamheten i Tokyo.

– Vi vill bygga innovativt för välfärden. Det kan bli krångligt, men då är det viktigt att vi från politiken öppnar för att det är det här vi ska satsa på, säger Dennis Wedin.

Boendet där äldre behåller livsstilen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.