BYGGS UT. Så här är Gustav Vasa skola tänkt att se ut från Frejgatan i framtiden. Foto: Max Arkitekter

Nytt försök att bygga ut skola i Vasastan

Första försöket fick nobben. Nu försöker staden på nytt klartecken för att bygga ut Gustav Vasa skola. Men räkna med mindre skolgårdsyta – gården på taket har strukits – och dyrare projekt.

  • Publicerad 12:29, 1 jun 2018

Som Vi i Vasastan tidigare skrivit vill staden bygga ut Gustav Vasa skola för att ta emot ytterligare cirka 180 elever och göra skolan till en F-6-skola med tre parallellklasser i stället för en F-4-skola som i dag. Tillbyggnaden ska vara på fyra våningar och byggas på en del av skolgården.

Så blir nya Gustav Vasa skola

Men den första bygglovsansökan stoppades efter kritik från bland annat Skönhetsrådet och Stadsmuseet enligt Erkki Sievänen, projektansvarig på stadens kommunala skolfastighetsbolag, Sisab.

Nu gör man ett nytt försök och då har planerna ändrats. Och det blir dyrare än de första budgeterade 86 miljonerna, men oklart hur mycket.

– Det är en annorlunda gestaltning och fasader och tillbyggnaden är lite lägre. Det blir dyrare men hur mycket har vi inte hunnit räkna ut än men det måste tas ett nytt beslut i Sisabs styrelse när vi vet om vi får bygglov, säger Erkki Sievänen.

Men även den planerade skolgården på taket på tillbyggnaden, som skulle kompensera den ytan som tas i anspråk vid nybygget, har nu plockats bort.

– I dagsläget finns det inte med. Det är en begränsad yta och det är väldigt kostsamt sett till nyttjandegraden att göra något vettigt där, säger Erkki Sievänen.

Så det blir fler barn men mindre skolgårdsyta?

– Ja det blir det. Men vi har gestaltat skolgården så att den ska passa elever i alla åldrar. Skolgården på taket finns inte i handlingarna i dagsläget men det är inte slutprojekterat.

Målsättningen är att få bygglovet klart så att bygget kan dra igång som tidigast 2020, men troligen 2021. Men liknande projekt med att bygga ut skolor har överklagats på andra håll, som för Vasa Real, och det är något som oroar även här.

– Ja, givetvis. Det är en innerstadsskola som ligger strategiskt till. Det är flera som ska tycka till och då tar processen längre tid, säger Erkki Sievänen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Täckning av bro upprör på Östermalm

Nyheter "Vi arbetar med att ta fram en långsiktig lösning" Den omdebatterade bron över Husarviken framkallar återigen starka känslor i Norra Djurgårdsstaden.fredag 19/10 16:20

Anrika fiket Valand kan bli kattkafé

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: Ansökan har skickats in Efter att den klassiska 50-talsinteriören rivits ut från anrika kaféet Valand i Vasastan kan vi nu avslöja att ett kattkafé ansökt om att få öppna i lokalen.fredag 19/10 16:13