VInter-OS: Frågan är aktuell igen. Foto: Mostphotos

Nytt försök att få vinter-OS till Stockholm

​I våras skrotade politikerna i Stadshuset planerna på att Stockholm ska ansöka om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Nu är frågan högaktuell igen.

  • Publicerad 07:43, 11 okt 2017

Anledningen till detta är att Internationella olympiska kommittén, IOK, under sommaren gjort en rad förändringar som gynnar Stockholm.

– Det vore tjänstefel av oss att inte gå vidare och utreda förutsättningarna till en ansökan för Stockholm, säger Richard Brisius, kampanjchef och vd för Sveriges olympiska kommittés OS-bolag.

Wanngård (S) om vinter-OS: ”Jag är positiv till stora arrangemang”

Det som hänt är bland annat att IOK halverat ansökningstiden och skurit ner kraftigt i kostnaderna. Tidigare kostade själva ansökan stora summor att genomföra. Samtidigt har ett tak införts på hur mycket ett vinter-OS och Paralympics får kosta, som mest 1,5 miljarder dollar (drygt 13 miljarder kronor). Det här gynnar Stockholm, som redan räknar med att hamna på den summan.

– IOK visar nu att de menar allvar och vill se en tydlig förändring i hur OS ska arrangeras. Man vill ha spel som bygger på tolerans, hållbarhet och jämlikhet, och där kan Stockholm verkligen vara med och föra den olympiska rörelsen i rätt riktning, säger Richard Brisius.

Då presenteras Stockholms utredning om vinter-OS

– Deras bidrag har stigit med över en halv miljard kronor. För första gången är det möjligt att genomföra ett olympiskt spel rent ekonomiskt. Vi vill ha en riskminimerad budget och tack vare deras ökade bidrag kommer vi ha det, säger Richard Brisius.

De nya förutsättningarna gör att SOK arbetat med att revidera budgetar och räkna fram nya nyckeltal. En ny uppdaterad lägesrapport kommer inom kort att presenteras för politikerna i Stadshuset och nyckelpersoner inom näringslivet. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) känner till de nya förutsättningarna.

– Jag är jättepositivt till ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm, men övriga partier har inte tyckt som jag. Jag hoppas verkligen det här gör att andra politiker också förstår att ett OS är oerhört positivt för Stockholm, säger Karin Wanngård.

Budgeten för att arrangera ett vinter-OS i Stockholm beräknades i våras landa på 13,6 miljarder kronor.

 

Nya förutsättningar

Tak på hur mycket vinter-OS och Paralympics får kosta

Ett högre bidrag från IOK till arrangörsstäderna

En kortare ansökningstid vilket gör det mycket billigare att ansöka.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.