Födelse? Till höger visar hur det skulle bli, och till vänster hur det är. Men ska det "döda torget" äntligen få lite liv? Foto: Roffe Andersson/Illustration av Polyform AS

Nytt försök för "Döda torget" - känd marknad flyttar in

Försöken att liva upp Täby Torg har varit många och klagomålen från Täbyborna fler. Nu har kommunen inlett ett samarbete med en stor och känd marknadsaktör som intar torget i vår.

  • Publicerad 11:19, 24 jan 2017

Täby Torg har sedan invigningen i maj 2015 har svårt att leva upp till visionen av ett levande torg. I stället har det i folkmun kommit att kallats "döda torget".´Försöken att få liv på torget har dock varit många.

Nu har kommunen tecknat ett avtal med Stockholmsmarknader, som driver bakluckeloppisen på Täby Galopp, om att ha marknad på torget en lördag i månaden.

LÄS MER: Nytt försök: Nu ska torget vakna till liv

– Vi kommer att köra ett samarbete och göra en marknad på det här torget, som varit lite utskällt. Vi börjar i slutet av april och håller på september ut, säger Maria Wiberg, på Stockholmsmarknader.

Vad blir det för koncept?

– Det blir inte riktigt loppis utan mer en väldigt blandad marknad. Det är tanken att Täbyfolket får styra lite vad det blir, allt från hantverkare, någon som kanske har en företagsidé som man vill testa, man är designer eller konstnär, säger Maria Wiberg.

LÄS MER: Därför har det varit dött på Täby torg - nu finns det hopp om liv

Blir det mat?

– Det skulle jag tro att det blir, säkert både folk som säljer matprodukter som man kan köpa med sig hem och mat som man kan sitta och käka där och känna skön lördagskänsla.

Tror du marknad är något som går hem hos Täbyborna?

– Ja, verkligen! Som i en småstad där man kan gå ner på stan och säga hejsan hejsan till folk, det tror jag inte riktigt funnits. Täby centrum, där shoppar man, men det har kanske inte funnits den där avslappnade platsen där man bara kan hänga, säger Maria Wiberg.

– Uppenbart vill Täbyborna ha Täby Centrum, men de verkar vilja ha ett komplement. Det är klassiskt genom alla tider, över hela världen, att man samlas på torget och då är det marknadsformen som är grejen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ordningsvakten om stöket i centrum: "Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Nyheter "Skrämmande för att vara en 14-åring" På eftermiddagar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuset. Något som har gått till sin gräns, anser ordningsvakten Roger Bärlund.måndag 22/10 16:32

Nu ska köerna lösas upp - med nya filer

Nyheter En av Täbys värsta trafikproppar byggs om Att det blir långa köer och trafikstockningar på Täbys vägar är ingen nyhet. Men nu pågår ett arbeta med att öka framkomligheten på Marknadsvägen och kring Bergtorpsrondellen.måndag 22/10 16:08