Till exempel ska den som som kör rattfull, kunna straffas snabbare. Foto: Mostphotos

Nytt försök: Kriminella ska straffas snabbare

I dag tar det i snitt drygt tjugo veckor innan den som begått ett brott straffas. Nu testas ett nytt försök för att snabba på den processen. Och Spångas poliser är först ut.

  • Publicerad 16:41, 7 nov 2017

I dag tar det i snitt 22-23 veckor innan den som begår ett brott får en påföljd. Under den tiden hinner personen begå flera brott.

Regeringen vill att kriminella ska kunna straffas för brott snabbare. Den 31 januari 2018 inleds ett försöksprojekt för att snabba på lagföringsprocessen. Först ut i projektet är lokalpolisområde Rinkeby, där Spånga ingår, samt Solna och Täby.

Försöket kommer att fokusera på brott där utredningen kan slutföras direkt på brottsplatsen eller inom kort tid. Till exempel vid stöld i butik, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

– Det handlar om att göra rätt sak på rätt tid och plats, samt att systematiskt jobba med återkoppling från åklagare till polis och att följa upp hur det går med ärendet, säger Catrine Kimerius Wikström, tillförordnad sektionschef för polisområde Nord.

Försöket ska pågå till slutet av 2019. Därefter ska Brottsförebyggande rådet utvärdera projektet.

Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

"Hinner begå flera brott"

Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården, Domstolsverket, Attunda tingsrätt och Solna tingsrätt kommer alla att delta i försöket.

– Målsättningen är att processen ska gå snabbare och att det ska bli en dom tidigare. I dag tar det i snitt 22-23 veckor innan den som begår ett brott får en påföljd. Under den tiden hinner personen begå flera brott, säger Catrine Kimerius Wikström.

I ett första steg är målet att brott ska kunna lagföras inom cirka tio veckor. I ett andra steg ska brotten lösas inom cirka två till sex veckor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00

Skolstart! Häng med Vilmer på hans första skoldag

Nyheter "Pirrigt innan jag träffade klassen" Pirrigt, roligt och kanske lite småläskigt? Igår började 2456 sexåringar i förskoleklass i Västerort. Nytt för den här terminen är att även förskoleklassen omfattas av skolplikten. Vi hängde med...tisdag 21/8 15:21