Anneli Hägg och Fanny Ellfolk Kenttä är fältassistenter och ansvariga för nya HBTQ-hänget. Foto: Sacharias Källdén

Nytt häng för HBTQ-unga öppnar i innerstan

På Kungsholmen har staden öppnat en samlingsplats för HBTQ-ungdomar, det första innanför tullarna. "Det här är en särskilt utsatt grupp som vi ska prioritera", säger Fanny Ellfolk Kenttä, ansvarig.

  • Publicerad 11:50, 12 sep 2019

Det är den sociala enhetens stora kontor på Västerbroplan 3 som genomgår en förvandling varannan torsdagskväll. Då blir tjänstemännens näste ett HBTQ-häng.

Målgrupp: de som går på högstadiet eller gymnasiet, och känner att de lirar i otakt med normer för identitet och sexualitet.

– Ja, jo, det är vårt kontor som vi pimpar till och snyggar upp. Vi har diskuterat att ha det på en existerande fritidsgård, som Humlan på Östermalm. Men vi kom fram till att det vore för utlämnande. Alla kanske inte är öppna med vem de egentligen är, säger Fanny Ellfolk Kenttä, och visar hur myskuddar och trivselbelysning ska göra hennes arbetsplats skönare för besökare.

Här får hbtq-ungdomar sitt egna häng

Hon är fältassistent och är tillsammans med kollegan Anneli Hägg ansvarig för nystartade Lili, som är ett samarbete ihop med Östermalms fältassistenter. Namnet på hänget är taget från Lili Elbe, en död dansk konstnär som 1930 genomgick vad som anses vara historiens första kirurgiska könskorrigering.

– Alla individer i vår målgrupp har olika behov. De kan vara rädda och blyga, och vi är öppna för individuella lösningar, kanske att vi åker och möter eller hämtar någon. Ring oss så löser vi det, berättar Anneli Hägg glatt.

Har tystnadsplikt

Det som ska erbjudas är traditionellt fritidsgårdsumgänge, som med tiden ska formas efter besökarnas önskemål: filmtittande, matlagning, bakning, pyssel och prat med en engagerad vuxen, kanske utflykter om pengar finns. "Det här ska bli deras ställe", förklarar de två fältarna, båda utbildade socionomer.

– Och vi har tystnadsplikt, såklart, säger Ellfolk Kenttä.

Lili är kommunens första träffpunkt för HBTQ-unga i innerstaden: runt om i kommunen finns uppemot ett tiotal liknande satsningar. I till exempel Bromma, som Ellfolk Kenttä och Hägg har besökt, lockas i snitt 15 personer per träff enligt dem.

De säger att ungdomarna i Bromma berättade att det var enda platsen som de kände att de kunde vara sig själva.

– HBTQ-ungdomar är en utsatt grupp. Och undersökningar visar att de löper stor risk att drabbas av psykisk ohälsa. Att staden gör det här är ett led i anti-diskrimineringsarbetet, där vi ska ha fokus på just utsatta grupper i samhället. Sträckan för de här barnen att gå till en vanlig fritidsgård är ofta längre än för en annan ung person, säger Ellfolk Kenttä.

Ska nå ut med budskapet

Det geografiska läget vid Västerbrons fäste är vad det är: en plats där de flesta bara byter buss. Å andra sidan är det en anonym adress för den som letar sig dit, och lokaltrafikens anknytningar är goda.

Nu gäller det att nå ut med budskapet att de finns, att skära igenom bruset som dagens människor drunknar i. De ska besöka skolor, fritidsgårdar, få ut information via ungdomsmottagningar, jobba hårt i sociala medier.

– Sedan utvärderar vi hur det gått i slutet av året. Men såklart hoppas vi på en fortsättning. Behovet är stort, säger Hägg.

Inspiratör. Hänget är uppkallat efter Lili Elbe, som anses vara den första personen i världen som genomgått en könskorrigering, på 30-talet. Foto: Sacharias Källdén

På väggen finns exempel på unga stockholmare som är ute ur garderoben eller på annat sätt jobbar för HBTQ-personers rättigheter. Bland annat Saga Becker och William Spetz.

Vad är HBTQ-hänget Lili?

En trygg plats att umgås för dig som går högstadiet eller gymnasiet, och identifierar dig som HBTQ-person. De vuxna som arbetar där har tystnadsplikt.

Adress: Västerbroplan 3, Kungsholmen.

Datum: 19/9, 3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12.

Tid: 18-20.30.

Information: Kungsholmens fältassistener 076-120 85 36, Östermalms fältassistenter 076-121 09 10.

Instagram: @kungsholmensfaltassistenterm, @faltarnaostermalm.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén