Premiär. Två av Hägersten-Liljeholmens fältare Vladan Petrovic och Johanna Håkansson är med och startar det nya ungdomshänget i Liljeholmen. Foto: Privat

Nytt hbtq-häng för unga öppnar i Liljeholmen

Liljeholmen får en ny mötesplats för hbtq-ungdomar. “Ett forum där man kan vara den man är fullt ut utan att bli dömd” säger fältaren Vladan Petrovic.

  • Publicerad 19:00, 12 mar 2019

I helgen är det dags för det första fritidshänget “Trekanten” som fältassistenterna i Hägersten-Liljeholmen ordnar för tonåringar som är, eller funderar på om de är, hbtq+.

– Det är en särskilt utsatt grupp som löper högre risk för alla typer av social problematik. De behöver mer uppmärksamhet, säger Vladan Petrovic.

Här är fritidsgården som viger en kväll i veckan åt hbtq-ungdomar

Fältarna har sneglat på hur andra stadsdelar arbetat för att nå hbtq-ungdomar och inspirerats av stans första hbtq-fritidsgård Egalia som drivs av RFSL.

Målet: Skapa en trygg plats

– Det här blir en plats där ungdomarna kan ses för att ha kul tillsammans och en möjlighet för oss att träffa och lotsa unga vidare om de vill ha hjälp och stöd, säger Vladan Petrovic.

Tanken är ungdomarna själva ska få avgöra vad som ska hända på lördagarna. Från starten blir det klassiska fritidsaktiviteter som film, bakning och matlagning. Det viktigaste är att det blir ett tryggt forum, tycker Vladan Petrovic.

– Det absolut mest värdefull är att de kan vara sig själva fullt ut här och vara fria att utforska vilka de är utan att få negativa reaktioner. Det är det vi måste skapa förutsättningar för, säger han.

Häng för tonåringar

Vad: Hbtq+ fritidshänget Trekanten

För vem: Ungdomar 13-17 år

Var: I Liljeholmen, nära centrum.

När: Lördagar, klockan 15.30-18.30

Mer info: Finns på instagram “faltarna_hl”