Döda Hornsgatan. Går sträckan mellan backkrönet och Lignagatan att rädda? Foto: Sacharias Källdén

Nytt hopp för Hornsgatans mest döda del

Tomma igenklappade lokaler, knappt en människa i sikte och så den lätta smaken av avgaser i munnen – som bara Sveriges tyngst trafikerade stadsgata kan ge. Men snart kan förändringens vindar blåsa även på Hornsgatans mest döda del.

  • Publicerad 16:30, 28 sep 2018

–  Jag är nog inte rätt person att fråga, jag är aldrig här annars. Vad skulle jag hit och göra?

John Sevenheim, som enbart kommer till Hornsgatsbacken för att passa sin systers barn, automatiska svar på frågan om vad han tycker om sträckan mellan Zinken och Hornstull sammanfattar ganska väl den allmänna synen på stråket.

Från det livliga Mariatorget och en bit förbi Zinkensdamm kantas Hornsgatan av pubar, kaféer, kommers och folkliv i en salig blandning. Men när man kommer upp på krönet är det någonting som händer. Gatan, för att använda uttrycket från många vi möter, “dör”.

Söderkrogens vädjande lapp till tjuvarna

På den södra sidan finns i princip bara ett berg. På den andra, en lång rad av igenbommade lokaler – från grillen, till gamla Ica, till utflyttade nagelsalonger. Stockholmshem har sitt kontor på gatan, men deras två stora lokaler i bottenplan gapar tomma. Här har en datorrepatör och en verksamhet som pysslade med isoleringsmaterial tidigare legat, men båda har flyttat på grund av låg lönsamhet. Och vad eller när något nytt ska hända i lokalerna kan Stockholmshem inte svara på.

Vilar det en förbannelse över sträckan, eller går den att rädda?

Foto: Sacharias Källdén

TURISTAR. John Sevenheim, boende på Götgatan, kommer bara hit om han absolut måste. Foto: Sacharias Källdén

Lena Balci, butikschef för Sthlm Brud & Fest som främst tar emot förbokade kunder och därmed inte skadas så mycket av att det är knapert folkflöde på gatan, funderar länge innan hon svarar.

–  Jag tror att det är jättesvårt. Det är jättelivat i Hornstull och Mariatorget men här är det precis stopp. Kanske skulle det behövas någon större kedja här, som Burger King eller Espresso House för att dra hit folk. Men jag tror inte det är lätt.

Söderkrogens vädjande lapp till tjuvarna

Det kanske mest kända vattenhålet på sträckan är Thailändska Tigern. Men även här får man kämpa för att gå runt.

–  Det går upp och ner hela tiden. På vintern och om nätterna är det helt dött här, då är det svårast. Man hör turister som hittat oss på nätet prata om att det är jättetråkigt område, typ: “var har vi hamnat?”. Det vore kul med mer liv, säger Waen Buhan som jobbar i baren.

"Det behövs mer konst"

Någon som försöker skapa just det är Acco Hostel – det första som möter ögat när man kommer över krönet. De har legat här sedan 2009, men expanderade i augusti genom att starta ett nytt frukostkafé i bottenplanet. Mia Mironenko som jobbat på Acco i fem år tycker att gatan varit ganska konstant tom hela tiden.

– Nu hoppas vi kunna dra hit mer folk. Vi satsar på olika utställningar här inne också, det behövs mer konst på den här delen av Söder.

KÄMPAR. Acco Hostel försöker blåsa liv i sin hörna med ett nyöppnat kafé. Foto: Sacharias Källdén

PEPP. Vivi Eriksson, Wolfgang Hed, Hans von Zeipel och Kristina Rasch från PRO Högalid tycker inte man behöver hänga läpp över att stråket är lite fattigt på folkliv. Foto: Sacharias Källdén

Och fler nysatsningar är på gång. Ica-butiken som klappade igen för två år sedan har gapat tom sedan dess. Men nu avslöjar Ola Wickman, uthyrningschef för Svenska Bostäder, att det under det första kvartalet 2019 kommer öppna en ny restaurang och pub i lokalen.

– Vi tror och hoppas att det kommer bli ett bra tillskott till den här gatan. Hela stråket drar ju fördel av att Hornstull utvecklats och fått ett enormt uppsving under de senaste tio åren. Just den här delen av gatan är inte riktigt där än, men det är klart att vi gynnas av att den här delen av Söder blir allt mer populär.

En nattklubb, större butiker, foodtrucks – idéerna om vad som skulle kunna blåsa liv i Hornsgatsbacken varierar bland de vi möter.

Gillar att läget

Alla håller dock inte med om att stråket behöver livas upp överhuvudtaget. En ung man vid namn Fille tycker att det är skönt med en promenadsträcka i stan som faktiskt är tom på folk. Pensionären Finn Helge, som sitter på en bänk vid den stängda grillen, tycker också att det är bra som det är: “ska vi börja konkurrera med de större köpkvarteren går ju hyrorna upp”.

Och PRO Högalid, som samlats för sin traditionsenliga pubkväll på Hirschenkeller, tycker inte att gatan är tråkig alls.

– Nej, vi är ju här! säger ordförande Wolfgang Hed och river ned stora skratt.

Det är klart att det kanske känns lite offside, men det gör inget, tycker gänget.

– Det fina med gatan är att det är just lugnt, och finns lite mindre udda butiker. Vi har ju Hornstull så nära där allt finns, vad mer behöver man? säger Kristina Rasch.

LUTTRAD. Mia Mironenko, Acco Hostel, tycker det varit ungefär lika tomt på folk längs stråket under de fem år hon jobbat här. Foto: Sacharias Källdén

PÅ GÅNG. Gamla ICA har stått tomt i två år, men efter årskiftet flyttar en ny krog in. Foto: Sacharias Källdén