BÅTHOPP. Det kan trots allt bli ett pendelbåtsstopp på Stora Essingen. Foto: Google Maps/Linda Gren

Nytt hopp för pendelbåt till Stora Essingen

Hoppet lever för pendelbåtstörstande Stora Essingebor. Efter nya beskedet hoppas skärgårdstrafikregionrådet Gustav Hemming (C) att en lösning bara är ett telefonsamtal bort.

  • Publicerad 11:34, 9 mar 2020

När Stora Essingen blev utan pendelbåt när de nya linjerna presenterades i höstas slängde regionens båtboss, Gustav Hemming (C) ut en livboj till de båttörstande ö-borna: "Kanske kan att den befintliga pendelbåten från Ekerö till City även lägga till vid Värdshusbryggan vid Stora Essingen". Det skulle utredas. Och nu kommer lovande besked för båtfolket.

Inga nya pendelbåtar till Västerort och Solna

Besiktningen av bryggan är gjord och regionen tycker att den ska funka för pendelbåt – men bara om en del brister åtgärdas.

Det handlar bland annat om att halkskydda bryggan (trä blir ofta halt när det är blött), fixa belysning (för trygghetens skull) och grusa eller asfaltera den sista biten från vägen till bryggan (för att öka tillgängligheten). Lättåtgärdade grejer, enligt Hemming – men som Stockholms stad måste fixa.

Stora Essingen kan få pendelbåt efter upprop från ö-bor

Därför har han nu har ett telefonsamtal högt upp på sin "to do-list".

– Jag ska ringa Daniel Helldén (miljöpartistiskt trafikborgarråd, reds anm) i närtid i frågan. Jag har ingen prisuppgift på vad det kan kosta. Vi bedömer att det är relativt lättåtgärdade saker, men det är avhängigt att staden känner att dessa är motiverade, säger Gustav Hemming.

Någon större utredning kring påverkan i restiden för den befintliga pendelbåten med ett extra stopp kommer inte att göras enligt Hemming. Det är inte den stora frågan – utan nu kokas allt ner till om staden vill pröjsa för att fixa bryggan eller inte. Är svaret ja blir ett stopp troligen verklighet i samband med något tidtabellsskifte.

– Bedömningen är att det kanske tar cirka tre minuter extra. Bryggan ligger ju så nära Ekensberg så det är ingen lång extra trafikeringssträcka. Jag har ingen tidplan men tänker att vi borde kunna komma med besked ganska snart om vi kommer överens mellan staden och regionen, säger Gustav Hemming.