Parkering. Sjöstadsskolan har en av stans trängsta skolgårdar. Intill finns en stor kommunalt ägd parkering. Föräldrar har krävt att staden prioriterar barnen framför bilarna. Foto: Maja Brand

Nytt hopp för skolgård i Hammarby Sjöstad

Utanför Sjöstadsskolan ligger en av Stockholms minsta skolgårdar. Nu utreder staden möjligheterna till att barnen kan slippa trängas på rasten.

  • Publicerad 08:00, 18 jul 2019

Elevantalet på Sjöstadsskolan har ökat stadigt de senaste åren, och ännu fler ska barnen bli framöver, enligt en prognos från Stockholms stad. Samtidigt har skolgården knappt växt. En gård som redan innan skolan blev större och barnen fler, tillhörde den sämsta tiondelen i Stockholm, sett till kvadratmeter per barn.

När staden, i form av det kommunala bolaget St: Eriks markutveckling AB, köpte en fastighet och två kontorshus 2014 för att få nya skollokaler ingick också kontorshusens parkeringar. Ett konsultbolag gjorde då en utredning av skolgårdens storlek åt skolfastighetsbolaget Sisab, och slog fast att “minimum-lösningen” var att göra om 900 kvadratmeter av parkeringen till skolgård.

Elever trängs på skolgården – bredvid en jätteparkering

Rekommendationen var drygt det tredubbla, men enligt Sisab och dåvarande skolborgarråd Olle Burell (S) var det omöjligt att ta mer yta, eftersom de andra kontorshyresgästerna i fastigheterna hade avtal som innefattade parkeringarna. Barnen fick nöja sig med en utökad skolgård på 900 kvadratmeter, och skolgården förblev en av de minsta i staden.

Skulle förlängas automatiskt i fyra år

Olle Burell (S) sa till SödermalmDirekt att Sisab skulle ligga på när parkeringsavtalet går ut, vilket är den 30 juli i år. Om avtalen inte sägs upp skulle det automatiskt förlängas till år 2023. En grupp föräldrar på skolan har också drivit frågan att avtalen måste sägas upp, och nu verkar de ha fått gehör.

St: Eriks Markutveckling AB har sagt upp avtalet för en del av parkeringen och meddelat Sisab att de ska få en offert på att överta ytan för skolgård efter sommaren. Därefter ska Sisab ge utbildningsförvaltningen besked om vad det skulle kosta att utöka skolgården.

– Vi är otroligt tacksamma att det nu öppnas en möjlighet att parkeringen omvandlas till skolgård, säger Jens Forsmark, som har två barn på Sjöstadsskolan och ett på förskolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur stor del av parkeringen som skulle kunna bli skolgård är oklart. Även hur utbildningsförvaltningen kommer att agera efter att offerten tagits fram. Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) vill inte kommentera frågan idag, utan hänvisar till att hon väntar in kostnadsförslaget.

Trångt. Sjöstadsskolans skolgård är väldigt liten, och ligger i anslutning till en parkeringsplats, som man nu vill göra till skolgård. Foto: Maja Brand