Boende i Spånga ser över möjligheterna att finansiera egna vakter. Foto: Mostphotos

Nytt initiativ: Spångabor vill ordna egna vakter

Efter de grova brott som skett i Spånga under hösten tittar boende nu på möjligheten att gå ihop och hyra in vakter till området. Men polisen är tveksam till idén.

  • Publicerad 11:53, 2 nov 2017

Helst vill man ju att samhället ska stå för den här servicen.

En vaktpatrull finansierad av boende diskuteras just nu i Spånga. Bakom initiativet står Sundbybon Erik Carlsson, som själv drabbats av flera stölder.

I förra veckan skrev han ett inlägg i lokal Facebook-grupp för att undersöka om det finns ett intresse bland grannarna – och många har reagerat positivt på förslaget.

– Idén föddes i frustrationen över var området är på väg. Jag har bott i Spånga i sex år. Från att jag kunnat ha cykeln stående på gatan utan att något händer har det gått till att jag haft fyra stölder på tomten och att man hör om folk som blir rånade på bilen när de ska in på Ica. Det är en väldigt tråkig utveckling, säger han.

Vill gå ihop med företagare

Tanken är att vakterna ska finansieras genom att boende betalar in cirka 200-300 kronor i månaden. Erik Carlsson har, förutom boende, även kontaktat företag med idén.

– Det krävs ett hundratal människor som är beredda att betala 200-300 kronor i månaden. Det tror jag att man kan få. Sen behöver man också få med handlare i Spånga, det jobbar jag med nu.

Spångaborna känner sig allt mer otrygga

Erik Carlsson här även varit i kontakt med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, som rekommenderat honom att starta en förening för att på så sätt kunna söka föreningsbidrag.

– Vakter är inte den ultimata lösningen – det tycker inte jag heller. Helst vill man ju att samhället ska stå för den här servicen. Men jag har barn som växer upp i området och då känns det känns inte bra att stå och se på när brottsligheten eskalerar, säger Erik Carlsson.

Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

Polisen tveksam

Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef, ser hellre att boende samverkar med de grannstödsgrupper som redan finns.

– Jag skulle säga att det finns en del farhågor med det tillvägagångssättet. Jag tror att förväntningarna kanske kommer att vara högre än vad man kommer att få utlopp för, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56