FILIAL. Tibble gymnasium finns redan i Täby, nu öppnar de en filial i Kista med inriktning mot nudging och changemaking. Foto: Lotten Engbom

Nytt Kistagymnasium ska utbilda changemakers

Nästa höst startar en ny gymnasieskola i Kista, med en unik inriktning mot nudging och changemaking. "Målgruppen är ungdomar som är sugna på att göra skillnad", säger rektor Johan von Gerber.

  • Publicerad 14:45, 17 sep 2019

REKTOR. "Det här kan vara den viktigaste skolan jag varit med om att starta och arbeta på", säger Johan von Gerber. Foto: Jakob Fridholm

Tibble gymnasium campus Kista. Så heter den nya gymnasieskolan som öppnar nästa höst på Isafjordsgatan i Kista.

Skolan som också finns i Täby har en alldeles speciell inriktning.

– Det kommer att handla om hållbar framtid och Agenda 2030. Jämställdhet, mänskliga rättigheter, klimat, miljö och social utveckling. Vi vill göra det möjligt för ungdomar att bli changemakers; att göra skillnad. Det säger rektor Johan von Gerber. Han fortsätter:

– Ett sätt att åstadkomma förändring är genom nudging. Det handlar om att göra det lätt för människor att göra bra val. Att förändra i det lilla.

Exakt vilken målgrupp skolan kommer att rikta sig till är i dagsläget oklart. Men Johan von Gerber har en gissning.

– Jag tror att det kommer att vara ungdomar som läser en del. Som är insatta, och missnöjda. Som är sugna på att göra skillnad. Den här typen av människor kommer att behövas.

Ledarskap och retorik

Mycket av de ämnen som skolan undervisar i är obligatoriska och bestäms av Skoverket. Andra bestämmer eleven själv över genom individuella val. Men vissa ämnen, den så kallade programfördjupningen, väljer skolan själva.

– Vi vill att de här ungdomarna ska bli starkare i att leda. Vi kommer att arbeta mycket med ledarskap och retorik. Det är viktigt.

Dessutom har skolan valt att lägga upp undervisningen på ett speciellt sätt.

– Vi kommer att ha åtta veckors traditionell undervisning, och sedan två veckors projektarbete då man får arbeta praktiskt med det man har lärt sig. Då får eleverna båda delarna, både praktisk undervisning och egna projektarbeten.

Det är ett knappt år kvar tills skolan öppnar, och strax drar renoveringen av lokalerna igång. Idag används lokalerna för säkerhetsutbildning, men de kommer att anpassas för den nya gymnasieskolan.

– Det kommer att finnas tolv lektionssalar, en massa grupprum och stora öppna ytor. Eleverna kommer att kunna sätta sig lite var som helst och arbeta; till exempel i cafeterian eller i helt tysta utrymmen.

Kan bli en mjukstart

Processen med den nya gymnasieskolan har gått snabbt, och Johan von Gerber vet inte om de kommer hinna locka jättemycket elever till det första läsåret.

– Många av de som går i nian idag har redan bestämt sig. Sådant här tar tid. Vi får se, kanske blir det en mjukstart första året.

Han är peppad inför skolstarten.

– Ja, mycket! Det är massor att göra men det är alltid fantastiskt när en idé börjar konkretiseras och man ser hur den utvecklas. Det här kan vara den viktigaste skolan jag varit med om att starta och arbeta på.

Hösten 2020 öppnar Tibble gymnasiums systerskola Tibble Gymnasium Campus Kista.

Adress: Isafjordsgatan 30 C

ÖPPET HUS

13 & 27 november, kl. 18:00

22 januari, kl. 18:00

22 april, kl. 18:00

Agenda 2030

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga

Stockholm Direkt