Trafikverket säger ja till järnvägsplanen för nya tunnelbanan till Söderort och Nacka. Foto: Jannie Flodman

Nytt klartecken för nya t-banan till Söderort och Nacka

Nu har ytterligare ett stort steg för att bygga ut tunnelbanan i Söderort och till Nacka tagits.

  • Publicerad 08:58, 19 sep 2019

Det är den så kallade järnvägsplanen för utbyggnaden mot Söderort och Nacka som nu fastställts av Trafikverket och är ett av de sista stora besluten som krävs innan t-banebygget kan börja på allvar.

FILM: Så ska nya t-banestationerna i Söderort och Nacka se ut

Den beskriver var tunnelbanan ska byggas och vilken mark som behöver användas, både under byggtiden och permanent.

Klartecken för nya tunnelbanan i ny dom

Sedan tidigare fick utbyggnaden klartecken med en så kalla miljödom tidigare i somras.

Klart: 4,5 miljarder läggs på ny t-banedepå

– Det här är den sista pusselbiten! Nu har vi fått alla våra viktiga beslut – järnvägsplanen, miljödomen och detaljplanerna för både Nacka och Stockholm. Nu tar vi ett stort kliv mot byggstart, säger Martin Hellgren, avdelningschef på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana i ett uttalande.

Här sprängs det för nya tunnelbanan

Nu återstår att se om järnvägsplanen överklagas eller vinner laga kraft, vilket den i såna fall kan göra i mitten av oktober. Alla berörda parter ska ha fått information av Trafikverket. Exakt när de stora arbetena för med marketableringar och sprängningar kan starta, givet att järnvägsplanen vinner laga kraft, är inte spikat i dagsläget enligt Region Stockholm.

Södermalmsbor överklagar nya tunnelbanan

– Att järnvägsplanen har godkänts är väldigt glädjande. Nu hoppas jag att den nya sträckningen av tunnelbanan kan fortsätta som planerat och det snart kan bli full fart på byggstart för tunnelbanan till Nacka och Söderort, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL i ett uttalande.

Det pågår redan förberedande arbeten för utbyggnaden och de nya stationerna eller plattformarna. Bland annat kommer Pressbyråkiosken i biljetthallen vid Gullmarsplan att rivas de kommande veckorna och en ny skyddsvägg sättas upp. Vid bussarna kommer markarbeten att göras i den sydvästra delen. Det pågår även en del ledningsomläggningar på flera olika platser.

Planerad byggtid är 7-8 år.

De nya stationerna. Foto: Förvaltningen för utbyggd tunnelbana

Nya tunnelbanan till Nacka och Söderort

Nya stationer vid Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. Globens och Enskede gårds stationer ersätts av nya stationen Slakthusområdet. Vid Gullmarsplan byggs en ny plattform under den befintliga.

Källa: Förvaltningen för utbyggd tunnelbana

Det nya t-banenätet när utbyggnaden är klar. Foto: Förvaltningen för utbyggd tunnelbana

Mer om utbyggnaden

Utbyggnaden av tunnelbanan pågår även redan på flera ställen.

Förlängningen av blåa linjen till Barkaby har startat med bland annat sprängningar.

På gula linjen antogs nyligen detaljplaner för tunnelbanebygget i Solna och nu erbjuds berörda hushåll beskiktning av fastigheter inför kommande arbeten. Byggstart är beräknad till 2020.

Visa merVisa mindre