Aktivister. Ulla-Marie Petersson med sonen Valter, 5 månader, och Erika Lantz tror att lokala engagemang är viktiga för att åstadkomma förändring. Foto: Lisa Halldén

Nytt klimatnätverk ska få Täbybor att leva hållbart

Hopp och lokal gemenskap. Det vill två klimataktivister från Täby att deras nya nätverk ska skapa.

  • Publicerad 11:26, 12 feb 2019

Det var under den heta sommaren 2018 som Gribbylund-bon Ulla-Marie Petersson bestämde sig för att hon måste göra allt hon kan för att leva hållbart.

– Jag hade förstått klimatkrisen med hjärnan tidigare, men det var först då jag förstod den med hjärtat och med magen. Jag var gravid och det kändes tufft att mina barn skulle födas in i den här världen, säger hon.

Hon hade redan begränsat sitt flygande och övergått till vegetarisk mat. Men nu ville hon ta det ett steg längre.

– Jag ville hitta personer runt mig, så att vi kan känna styrka tillsammans och inspirera varandra, säger hon.

Tillsammans med Skarpängsbon Erika Lantz startade hon nätverket Ett hållbart Täby och på onsdag den 20 februari är det dags för nätverkets första träff. Den sker i Tibble Kyrka tillsammans med nätverket Klimatsmart Vallentuna och Täby Naturskyddsförenings klimatgrupp.

Nätverket ska fungera som en slags stödgrupp för Täbybor som vill leva hållbart. För även om många Täbybor har ekonomiska möjligheter att konsumera mycket och ohållbart, så finns det också goda möjligheter till förändring här, menar initiativtagarna.

– Det kan kräva stora förändringar i livsstil men många har också kapital att förändra sina liv. Vi som har resurser och möjlighet måste ta ansvar och vara föregångare för ett fossilfritt välstånd, säger Erika Lantz.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30