Klart. Nu ska Skärholmens alla föreningar och kulturutövare få sina egna lokaler i Skärholmens gamla gymnasium. På bilden Halmat Mohammad, Izabella Borzecka och Naida Ragimova från föreningen Folk och Marvin Gholamzadeh, Sisab. Foto: Folk i Skärholmen, Arkivbild

Nytt kulturhus öppnar i Skärholmen

Lokalbrist? Det kan snart vara ett minne blott för Skärholmens föreningar. Nu är det klart att föreningen Folk i Skärholmen tar över en del av Skärholmens gymnasium – 400 kvadratmeter som ska fyllas med ateljéer, workshops och scener.

  • Publicerad 15:18, 26 jun 2019

Ända sedan föreningen Folk i Skärholmen bildades 2016 har de beskrivit sig som en Folkets hus-förening utan hus. Lokalbristen för 127-områdets över 100 föreningar hade då varit skriande i över 20 år – och Folk i Skärholmens mål var att lösa det.

Och nu, efter över tre års kamp, har det gett resultat. I går skrev de kontrakt med Stockholms stad om att ta över en del av Skärholmens gymnasium som länge stått oanvänd.

– Det känns så pirrigt, man nyper sig i armen för man kan inte tro att det är sant! Det är ett stort ansvar vi har fått, men det känns bara så roligt och bra just nu, säger Naida Ragimova, biträdande verksamhetsledare på föreningen.

400 kvadratmeter

Lokalerna är på 400 kvadratmeter med egen ingång, som nu ska börja målas och möbleras innan de kan öppna "på riktigt" i höst.

– Vår vision är att vi ska ha en liten scen, en öppen mötesplats med caféverksamhet och uthyrning för event, workshops och ateljéer. Allt är inte spikat nu, huset är mest bara ett skal. Men det här kommer bli den stora mötesplats för Skärholmens föreningsliv som så länge efterfrågats, samtidigt som vi vill behålla de kulturverksamheter vi fram till nu har haft utspridda. Sen får vi alla smittas av varandra, säger Naida Ragimova.

Tidigare har föreningen Folk bland annat arrangerat Onsdagsklubben med livemusik i Skärholmen centrum och filmklubbar och samtal på Röda korsets folkhögskola.

– Nu har vi en egen plats att utgå från och en plats dit alla kan komma. Men vi vill fortsätta alla våra samarbeten på ett eller annat sätt, innan har vi ju varit över hela Skärholmen och vi vill inte stänga in oss, säger Naida Ragimova.

Öppet för idéer

I lokalerna kommer föreningen Folk ha sitt kontor och tanken är att det ska vara bemannat och att aktivitet ska kunna pågå både dags- och kvällstid.

– Vi kommer alltid finnas där som stöd till föreningslivet och försöker tillgodose de behov de har. Vill någon ha till exempel en keramikverkstad är det bara att höra av sig så kan vi se om vi kan fixa en workshop eller drejkurs. Vad som ska finnas beror helt och hållet på vad vi Skärholmsbor vill ha, det här ska vara vår gemensamma vision, säger Naida Ragimova.