LANDMÄRKE. Det nya köpcentret i Häggvik väntas bli ett landmärke för Sollentuna. Foto: Illustration: Strategisk arkitektur

Nytt landmärke ska byggas i Häggvik

Nu står det klart att detaljplanen för ett det nya köpcentret i Häggvik vunnit laga kraft. Den redan välfyllda handelsplatsen väntas få 30 000 kvadratmeter mer handel och bli ett nytt landmärke för Sollentuna.

  • Publicerad 15:29, 3 dec 2015

Det är ingen
hemlighet att det man ser på den här platsen idag inte är något man gör ett vykort av.

Med guld- och kopparfärgad fasad, moderna arkitektoniska drag i perfekt skyltläge mot E4an, ska ett nytt landmärke i form av ett köpcentrum ska växa fram i Häggvik.

Bakom bygget står Bonnier fastigheter som lät bygga den befintliga byggnaden på 50-talet.

– Vi är såklart glada att detaljplanen har vunnit laga kraft. Det är en milstolpe i projektet. Nu kommer vi att jobba vidare med bygglov. Vad gäller byggstart är det svårt att säga någonting än, säger Johan Lasell, projektledare på Bonnier fastigheter.

Omgärdad av E4:an, Norrortsleden och framöver även Förbifart Stockholms tunnelmynning, väntas fastigheten bli en naturlig entrésymbol till Häggvik och Sollentuna som kommer att ge Häggvik ett lyft.

– Det är ingen hemlighet att det man ser på den här platsen i dag inte är något man gör ett vykort av. Den nya byggnaden kommer att bli ett lyft för området. Den ligger i perfekt skyltläge som nog inte kunde bli bättre, och kommer att locka spännande hyresgäster. Jag har pratat med flera arkitekter och byggherrar som alla säger samma sak; det är läget, läget, läget som är det viktigaste för den här typen av handelsplats, säger Thomas Ardenfors, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Inom detaljplanen för Stämpeln 1 har man möjliggjort för 30 000 kvadratmeter handel, vilket är en fördubbling av dagens lokalytor. Tomas Ardenfors tror inte att det kommer vara brist på kunder.

– Det är det som är så intressant med Sollentuna. Läget gör att många som bor på andra ställen väljer att stanna till här. Sedan är det här en del av ett handelsplatsområde, men det finns också ganska långt gångna planer för bostäder i området och handeln ska vara en tillgång för dem som kommer att bo där.

Handelsplatsen i Häggvik har den senaste tiden fått tillskott av flera attraktiva koncept som Systembolaget och Starbucks. Vilket upplevs positivt av många, men utvecklingen av handelsplatsen har också skapat oro bland många i Rotebro som undrar vad som kommer att hända med deras handelsplats – när allt fler väljer att åka till Häggvik i stället.

– Vi är medvetna om att Rotebroborna kan ha känt sig förbigångna. Men så mycket kan jag säga, att just nu pågår ett arbete med Rotebro som kommer att bli minst lika spännande. Vi har planer för ett stort område från Jästfabriken, under bron, och ända upp till Upplands Väsby.

– Rotebroborna står inför en period under tio år där allt du ser med blotta ögat från E4an kommer att förändras. Det projektet blir också bäring för den kommersiella bäringen i Rotebro. Planerna ligger ganska lika i tid som för Häggvik.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Puck och klubba på bordet i mellandag

Sport Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.måndag 16/12 11:12

Man skadad – polis misstänker försök till mord

Nyheter Polisen: "Allvarligt skadeläge" Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord efter att en man med stickskador hittades i Sollentuna på fredagskvällen.måndag 16/12 9:13

Garn-aktivisternas aktion mot busshållplats

Nyheter Skapar smårebellisk mjuk konst för allmänheten I mörkret och kylan hittar ungdomsgruppen Stick o brinn i Sollentuna ett kreativt sätt att sätta lite färg och värme på vardagen.måndag 16/12 9:00
Stockholm Direkt