LSS-BOENDE. Ett nytt LSS-boende öppnar i dagarna på Västlundavägen i Vallentuna. Bakom gruppboendet står Ersta diakoni. Foto: Ersta diakoni

Nytt LSS-boende öppnar i Vallentuna

I dagarna öppnar Ersta diakoni ett nytt LSS-boende i Vallentuna. Gruppboendet på Västlundavägen består av sex lägenheter och ingår i ett forskningsprojekt.

  • Publicerad 16:10, 3 jun 2020

Här vill vi vara med och göra skillnad.

Det nya gruppboendet vänder sig till unga vuxna och ligger på Västlundavägen i Vallentuna. Gruppbostaden består av sex lägenheter om 45 kvadratmeter som fördelats på två våningsplan med eget kök, badrum och gemensamma sällskapsytor. Hyresgästerna har även en gemensam trädgård.

– Vi är väldigt stolta över att kunna öppna ytterligare en gruppbostad och bidra till utvecklingen inom LSS. Platsbristen i Stockholm är stor och hundratals lägenheter saknas, här vill vi vara med och göra skillnad, säger Mathias Laurentz, områdeschef LSS på Ersta diakoni, i ett pressmeddelande.

Forskningsprojekt

Gruppbostaden ingår i ett femårigt forskningsprojekt som inleddes i mars 2020. Projektet finansieras och genomförs i samarbete med Ersta Sköndal Bräcke högskola och ska öka kunskapen om hur personer med intellektuell funktionsnedsättning kan bli mer aktiva och självständiga i sitt vardagsliv genom en metoden "Active Support".

Metoden bygger på att varje vardagssituation kan vara en möjlighet till aktivitet som ger individen valmöjligheter, ökat inflytande och meningsfullt engagemang.

– Tillsammans med högskolan utvecklar vi nya arbets- och förhållningssätt för att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska kunna leva så självständigt som möjligt utefter sin förmåga, säger Mathias Laurentz.

Som VallentunaDirekt tidigare skrivit anses behovet av LSS-boenden nu mättat för den närmaste tioårsperioden. 2025 beräknas det finnas 101 platser fördelat på ett 60-tal personer. Då inräknas även platser som hyrs in externt från andra kommuner. 

Stopp för LSS-boenden i Vallentuna

Stockholm Direkt