Helveganskt. Irma Arlert har öppnat ett veganskt lunchställe på Norrtullsgatan. Foto: Mimmi Epstein

Nytt lunchhak hyllar veganism – och kvinnor

Förra veckan öppnade ett helveganskt ställe på Norrtullsgatan. "Jag ser det här som ett slags snällhetsbidrag till samhället och en hyllning till moder jord", säger ägaren.

  • Publicerad 19:00, 12 jun 2018

I torsdags slog lunchstället My Vegina upp portarna på Norrtullsgatan 21. Namnet för osökt tankarna till det kvinnliga könsorganet.

– Det är meningen, ett incitament för feminism. För mig är vagina inte ett sexuellt eller stötande ord utan det syftar på något livgörande. Sedan jag öppnade på Norrtullsgatan har ett femtiotal personer kommit in och gett mig komplimanger för namnet, säger ägaren Irma Arlert och fortsätter:

– Det är en förkortning av "my vegan regina" och "regina" betyder drottning. En äldre man frågade varför stället heter som det heter och då förklarade jag. "Då så", sa han då.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På menyn finns bland annat smoothies och sallader med mycket frukt och nötter, allt helt veganskt.

– För mig handlar veganism om jämlikhet, att man respekterar alla liv. Jag ser det här som ett slags snällhetsbidrag till samhället och en hyllning till moder jord. Det här är inte ett ställe enbart för veganer. Jag vill visa att man inte behöver "välja bort" kött utan att man kan välja veganskt för att det är så gott, säger Irma Arlert.

Hon är utbildad webbdesigner och har inte varit i branschen tidigare.

– Jag fick den här idén för två år sedan, då fanns inte lika många vegetariska och veganska ställen. Nu finns fler men marknaden är verkligen inte mättad. Jag har två barn, har gått igenom mammaledighetskrisen och insett att det här är vad jag verkligen vill göra, säger Irma Arlert.