Nytt lyxdagis på Östermalm – för hundar

Under hösten har Changdobels öppnat sina dörrar för Östermalms småhundar. Enligt företaget själva är det "förmodligen Sveriges lyxigaste hunddagis" som flyttat in på Gärdet.

  • Publicerad 16:35, 13 dec 2018

Changdobels återfinns sedan slutet av augusti i nyproducerade 79&Park på Gärdet. I nuläget finns 45 hundar i lokalerna som delats in i tio rum med utrymme för sex hundar i varje, berättar vd:n Erik Sjöholm när vi besöker dagiset.

– Det är mycket hundar i området, men vi kan samtidigt inte ta in alla som söker sig hit. Vi är ett småhundsdagis och tar bara emot hundar som är max 45 centimeter i mankhöjd. Tog vi emot större skulle vi inte kunna ha plats för lika många och det skulle vara omöjligt att få det att fungera ekonomiskt, förklarar han.

Vilka andra krav ställer ni?

– Hunden måste fungera i grupp och kan inte vara för dominant eller aggressiv. I övrigt anpassar vi oss efter hunden och flyttar runt i grupperna tills vi hittar en sammansättning som fungerar, säger han.

Changdobels driver även hunddagis i Täby, Danderyd och Vallentuna. I Täby finns också ett hundpensionat för den som behöver lämna bort sin hund över natten. Här bor hundarna från Gärdet när deras husse och/eller matte är bortrest.

Hund i baren – här är ställena där jycken får följa med på krogen

– Där har vi flera sviter och ett nybyggt hus där hundarna sover tillsammans med personalen. Där äter de middag ihop och kanske ser lite tv tillsammans. Vissa hundar behöver den mänskliga närheten, säger Erik Sjöholm och tillägger att sådana tjänster givetvis kostar lite extra.

Beauty-paket

Förutom beauty-paket, som innebär en hel spa-behandling, erbjuds hundarna på Gärdet även massage, bad, klo- och hårklippningar. I Danderyd byggs dessutom just nu en rehabklinik med swimmingpool och ett rum med vattenlöpband för hundar som har problem med lederna eller bara behöver komma i form.

Hundmys. Vd:n Erik Sjöholm säger att han alltid haft ett stort hundintresse. "En kompis hörde av sig och berättade att hundhotellet i Täby var till salu. På den vägen är det." Foto: Sacharias Källdén

– Vi försöker göra allt in-house: hundfysioterapeuter, hundmassör, veterinär... Om det finns problem med höfter eller leder ska man veta att de får all hjälp de behöver, säger Erik Sjöholm.

Luktar himmelskt

I ett av rummen står platschefen Frida Hultgren, som är utbildad hundfrisör, och fönar dvärgpudeln Björne. Hon berättar att just beauty-paketet är populärt.

Hundägare på Södermalm kan snart bjuda hunden på bira

– Sedan luktar ju hundarna himmelskt när de kommer hem, lukta bara, säger hon och håller fram den fönade pudeln.

– Om man älskar hundar är det här världens bästa jobb. Man har aldrig en dålig dag när man är med hundar, de ger så mycket energi. Hundarna är som våra små bebisar och vi vill att de ska älska att vara här, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hundlyx. Dvärgpudeln Björne får en klassisk pudeltrim av platschefen Frida Hultgren. Foto: Sacharias Källdén

Lyxliv. Lokalen på Sandhamnsgatan 75 är indelad i tio utrymmen med maximalt sex hundar i varje rum. Foto: Sacharias Källdén