Svårt. Bussförare har fått det svårare att kommunicera på grund av en ny lag. Foto: Jonas Månsson

Nytt mobilförbud kan ge försenade bussar

Den nya lagen mot rattsurfning försvårar för bussförare. Nu kan de inte ha viktig kommunikation. "Det kan innebära förseningar", säger Alan, bussförare på Mälaröarna.

  • Publicerad 10:10, 13 feb 2018

När det gäller kommunikation måste vi stanna och vänta innan vi kan prata.

Sedan den första februari är det enligt en ny lag förbjudet att hålla i och använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning i samband med att ett fordon körs, så kallad rattsurfning.

Efter kritik gjorde regeringen förra vecken undantag i den nya lagen. Bland annat gäller den inte för utryckningsfordon i tjänst. Däremot påverkas busschaufförer.

Effekterna av lagen har inneburit vissa kommunikationsproblem för bussförare på Mälaröarna. De får nämligen inte plocka upp den mikrofon som förarna har radiokontakt via.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– När det gäller kommunikation måste vi stanna och vänta innan vi kan prata. Men det är inte längre så att de andra svarar på grund av att bussen rullar. Det kan påverka massor av möten, säger Alan, en av Arrivas bussförare som i övrigt vill vara anonym.

En situation som påverkas är när bussar ska vänta in varandra för passagerarnas byten.

– Tidiga morgnar har vi inväntningar och överlämningar till blåbussarana till och från Bromma framför allt. På morgnarna är det tre bussar som väntar på blåbussarna. Då måste vi veta om bussen har passerat. Ska man ropa nu måste man stå still, men får inget svar om den andra bussen rullar. Det kan komma att bli följdförseningar på grund av det så klart, säger Alan.

På flera håll i kommunen krävs kommunikation för att kunna mötas på grund av smala vägar.

– På Färingsö finns det vissa ställen där man inte kan möta en buss. Det är för smalt i exempelvis Ilända, Sånga-Säby och Björkvik. Det skulle kunna hända att man måste backa väldigt länge, säger Alan.  

Han har förståelse för att den nya lagen har kommit.

– Man ska ha blicken på vägen. På så sätt är det tryggare, men för hela Ekerö kan det bli konsekvenser i längden. Vi är beroende av att kommunicera med varandra. Inte som i andra garage där de bara kör sin linje, säger Alan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Arriva känner till förarnas upplevelser och hoppas kunna få till en lösning.

– Det har inte tagits hänsyn till branschsynpunkter. Som det är nu finns inte något undantag. Förarna måste stanna vid sidan och ta kommunikationsradion. Det är ett jätteproblem och väl beskrivet som förarna säger, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.  

Diskussioner förs nu mellan Transportstyrelsen och Sveriges bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen.

– Vi måste naturligtvis snabbt lösa det här. Det finns förslag på lösningar, men vi har över 900 bussar och det som måste fram är någon form av handsfree-utrusning. På den korta tid som var mellan att beslutet togs och vi visste utformningen har det inte funnits chans för någon operatör att ordna det, säger Christer Ekelund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mer: Så säger lagen

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Vid brott mot lagen kan föraren förlora körkortet eller få böter. Om körkortet är nytt kan föraren tvingas till ny uppkörning.

Källa: Transportstyrelsen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ex-chef på Lugnet: ”Ingen fick lårbenet avsparkat”

Nyheter Ingen på Lugnet fick lårbenet avsparkat för 20 år sedan. Det hävdar den dåvarande verksamhetschefen. – Det är totalt fel, säger hon.fredag 18/1 15:55

Nu lämnar Simpson sitt tränaruppdrag på Ekerö

Sport Pascal Simpson slutar som fotbollstränare efter två säsonger i Ekerö.fredag 18/1 15:55