Nytt nej för lyxiga taklyor på funkishus i Kristineberg

Planerna på att bygga 14 nya bostäder på ett funkishus i Kristineberg har fått ett nytt bakslag. Stadsbyggnadsnämnden avslog bygglovsansökan.

  • Publicerad 10:15, 27 jun 2016

Vårt Kungsholmen har tidigare skrivit om bostadsrättsföreningens och byggbolaget GGB Properties planer på att bygga 14 nya bostäder med lyxig utsikt på det Björn Hedvall-ritade funkishuset Jerusalem 2 på Levertinsgatan. Ärendet har pågått i flera år och har varit kritiserat av boende i området, Skönhetsrådet och Stadsmuseet.

LÄS ÄVEN: Hus på Levertinsgatan får två våningar till

Ett tidigare bygglov godkändes trots det av staden men upphävdes sedan av mark- och miljödomstolen.

LÄS ÄVEN: Nu växer Kristineberg på taken

Nu har ett tredje förslag med en påbyggnad på en-två våningar nobbats av staden. Enligt stadsbyggnadskontoret har förslaget inte ”ändrats nämvärt” från det bygglov som revs upp av mark- och miljödomstolen och de föreslog därför att ansökan skulle avslås.

"Ingen liten avvikelse"

"Då volymen inte ändrats nämnvärt från tidigare förslag och den ursprungliga byggnadens fasadliv istället förhöjs i befintliga lägre byggnadsdelar, kan stadsbyggnadskontoret med vägledning i domstolsutslaget inte tillstyrka den föreslagna utformningen. Påbyggnaden blir mindre dominerande som tillägg i arkitekturen, men förändringen i sig med uppdraget väggliv kan inte ses som varsam mot byggnadens karaktärsfulla utformning. Åtgärden bedöms därför inte som en liten avvikelse från vare sig tillåten byggnadshöjd eller förvanskningsbestämmelserna.", skriver stadsbyggnadskontoret bland annat i sitt tjänsteutlåtande.

Majoriteten i nämnden gick på tjänstemännens linje och avslog bygglovsansökan. Alliansen röstade för att bevilja bygglövet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.