Slutsnurrat. Det går inte längre att fly p-pengarna i Farsta centrum. Foto: Mostphotos

Nytt p-system slår hårt mot handlare i Farsta

Nya kameror gör att de som jobbar i Farsta centrum inte längre kan smita undan att pröjsa p-avgift. Surt, säger butiksarbetarna. Bara att gilla läget, säger de som bestämmer.

  • Publicerad 11:30, 19 nov 2018

Tre första timmarna: gratis. Sedan fick du flytta på bilen och snurra på p-skivan om du ville fortsätta slippa betala utan att riskera en bot. Så trixades det i 15 år i Farsta centrum, för att kunna mygla med de tillhörande 1 500 p-platserna.

Men sedan augusti är det en ny sheriff i stan. Registreringsnummer plåtas när du åker in och ut, vilket gör det omöjligt att slippa pynta när det börjar kosta efter tre timmar. Pris: 20 kronor i halvtimmen, med 200 kronor per dygn som pristak.

Vill man betala månadsvis ligger prislappen på mellan 500 och 1 000 kronor, beroende på om man vill ha bilen inne eller ute.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här har fått bilburna butiksarbetare att gnissla tänder. En av dem är Carina Vesterlund, chef för en av affärerna i inomhuscentrumet.

– Det är som att de räknar med att alla som jobbar här kan åka kommunalt, men så är det inte. Det här gör det svårare att rekrytera folk. Vi fick ingen chans att säga något innan de ändrade reglerna. Man kan betala månadsvis men många jobbar deltid här, så det blir dyrt. De som jobbar här skulle kanske kunna få hyra billigare, mindre attraktiva platser längre bort, funderar Carina Vesterlund.

Nej, det går inte, säger centrumägaren Atrium Ljungberg. Det är så här det kommer att förbli. Platserna är främst till för bilåkande besökare: cirka 30 000 per dag, enligt fastighetsbolaget.

– Hamnar våra hyresgäster i kläm? Vi ser det inte så. Vi har alltid varit tydliga med att våra besöksparkeringar är till för besök på tre timmar. Vi har dessutom erfarenhet av att människor som jobbar i närheten av men inte i själva centrumet, står på våra platser hela dagarna, säger Thomas Levander, Atrium Ljungbergs områdeschef i Farsta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill inte betala. Bilburna Carina Vesterlund jobbar i Farsta centrum, och gillar inte att mygelhålet täppts till. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Protester mot nedskärningar i Peters Park

Nyheter ✓Parklekar står utan personal ✓"Man tummar inte på barnens pengar" Parklekarna i Skarpnäcks stadsdel står sedan 15 februari utan personal. Men frågan fortsätter beröra. Nu har turen kommit till Peters park i Björkhagen där ett gäng politiskt engagerade föräldrar i...onsdag 20/2 11:52