Guider sökes. Nu drar kommunen igång en satsning där "gamla" Danderydsbor kan hjälpa nya. Foto: Mostphotos

Nytt projekt: Danderydsbor guidar nyanlända i kommunen

I vår startar Danderyds kommun ett nytt projekt som ska hjälpa nyanlända familjer att komma tillrätta i kommunen. Det kan handla om saker som var mataffärerna finns, hur man reser med kollektivtrafiken och hur man hittar till lekplatserna.

  • Publicerad 11:11, 18 dec 2019

Var ligger mataffären? Finns det några lekplatser i närheten? Busshållplatsen, var kan den tänkas finnas? Det här är några av de frågor som den som blir kommunguide i Danderyd kan komma att få.

– Vi tänker att kommunguiderna ska visa sådant som en ny Danderydsfamilj behöver veta, sådant som ligger utanför mycndighetsutövning, säger Camilla Jansson, integrationsutvecklare i kommunen.

Den som vill hjälpa till att lotsa nyanlända gör det under en tvåmånadersperiod.

– Man får jättegärna vara guide längre, men vissa kanske känner att det blir ett för stort åtagande. Jag tror att det är viktigast för en nyanländ familj att få hjälp just i början. Men klickar det kan man fortsätta ses själva, säger Camilla Jönsson.

Infomöte i januari

Man får gärna visa saker utanför kommunen också om man vill.

– Kanske Ikea eller ta med familjen på en fotbollsmatch. Man blir som en extramilj som man kan vända sig till när man är ny, säger Camilla Jansson.

Den 14 januari hålls ett informationsmöte för den som vill veta mer om vad det innebär att vara kommunguide.

Sedan tidigare driver kommunen ett välkomstcenter dit nyanlända kan komma och få stöd i allmänna frågor som att få vad som står i brev förklarat, boka tider eller anmäla barn till fritidsaktiviteter.

– På välkomstcentret arbetar nyanlända som varit här ett tag som kan både svenska och hemspråket, plus etablerade Danderydsbor. Tillsammans arbetar de här volontärerna för ett bättre mottagande av kommunens nyanlända, säger Camilla Jansson.

 

Stockholm Direkt