Träningstips. Eva Rydergård, Maud Törnqvist och Mikaela Lundkvist snackar om träning. Foto: Lotten Engbom

Nytt projekt i Vallentuna: Äldre gymmar för första gången

Trodde du att du var för gammal för att gå på gym - tänk om! Sports club i Vallentuna har tillsammans med kommunen startat ett projekt för att få fart på senior.

  • Publicerad 16:22, 11 okt 2017

Förra veckan inleddes ett nytt hälsoprojekt, ett samarbete mellan Vallentuna kommun och Sports club Vallentuna, där syftet är att stärka hälsan hos kommunens äldre.

– Den här delen av befolkningen växer, de kommer vara jättemånga och de kommer att bli gamla. Det är en målgrupp värd att satsa på och då började vi prata om vad vi kunde göra för dem, säger Mikaela Lundkvist, marknadskoordinator på Sports club i Vallentuna.

Efter att ha läst om andra projekt, genom bland annat Gymnastik- och idrottshögskolan, kontaktade gymmet Vallentuna kommun.

Nu har 24 deltagare, i åldrar mellan 70 och 87 år, blivit utvalda att delta i projektet och träna två gånger i veckan under en tio veckors-period. Gemensamt för dem alla är att de inte tränat aktivt innan.

– Never! Nej, nej, ingenting, säger Gun Englund, 75, och tillägger:

– Jag har inte rört mig på 75 år. Det var dottern som ringde, och hon är rätt framåt så jag hade ingen chans.

Eva Rydergård, 78, är inte heller någon extremmotionär.

– Att promenera är så tråkigt. Jag vill göra något vettigt, inte bara gå runt som en galning, säger hon.

– Nu säger alla bara "men Eva!". De tycker att det är fantastiskt.

Varför Eva sökte till det här projektet, ja det verkar lite oklart än så länge.

– Det kan man ju fråga sig. Egentligen orkar man inte med det här, det är lite tufft. Men det är kul också, säger hon.

Även Maud Törnqvist, 76, upptäcker träningens värld genom det här projektet.

– Vi hade en motionscykel i källaren. Milda moster, den var hur dammig som helst, säger hon.

När Maud då läste om projektet blev hon nyfiken och sökte. Nu verkar hon positivt inställd till träningen.

– Jag känner mig jättepigg. Jag blir lite svettig och de här som hjälper till är jättepositiva. Jag känner mig som Erns Idlas favoritelev när jag går hem, säger hon och tillägger:

– Jag har köpt mina första tights också. Hon såg bekymrad ut på Xxl när jag sa vad jag letade efter.

Trots att de just nu inte är helt träningsfrälsta poängterar de att de i grund och botten är jätteglada över att vara med. Mål för de tio veckorna har de också satt upp.

– Jag har dålig blodcirkulation och när man rör sig vidgar man blodkärlen. Jag är övertygad om att det blir bättre, säger Eva.

– Mitt mål är att kunna resa mig från en pall. Det ska ju vara "stuts". Nu är det pinsamt att inte kunna, säger Maud.

Mikaela Lundqvist poängterar att den mentala biten är minst lika viktig som den fysiska. Efter träningen är det dessutom gemensam fika, så det sociala vägs också in.

– Framför allt hoppas jag att de ska få lite glöd nu, att de inser att det är kul att träna och träffa nya människor. Och att de ska fortsätta träna såklart, säger Mikaela.

– Den här branschen är världens bästa att jobba i, men nu är det viktigt på riktigt. Man blir så varm i hela kroppen, de är så tacksamma.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15