Peppade. Kerstin Gerén, Linnéa Forslund och Jacob Hellgren, projektgruppen för Järfälla läser har tjuvstartat med läsningen av böckerna som ingår i projektet. Använd hashtaggen #järfällaläser om du också tar en selfie när du läser den aktuella boken. Foto: Camilla Eliasson

Nytt projekt på bibblan ska få Järfällabor att snacka förändring

Järfälla läser – så heter bibblans nya läsprojekt som drar igång i september. Temat? Järfälla i förändring. Det vankas också fototävling och krönikeworkshop i samarbete med Järfälla Tidning på samma tema.

  • Publicerad 11:55, 5 sep 2018

Många ser sin hembygd förändras, och på biblioteken möter vi mycket tankar och känslor kring det här.

Projektet som drar igång 22 september heter Järfälla läser, och har hämtat inspiration från ett liknande projekt i Stockholm. Fram till våren är tanken att tre böcker som alla har en koppling till temat "människan i den växande staden", ska läsas och diskuteras i perioder om två månader vardera, fram till maj.

– Det pågår en stor expansion i Järfälla, många flyttar hit utomlands ifrån och från andra delar av landet. Många ser sin hembygd förändras, och på biblioteken möter vi mycket tankar och känslor kring det här, säger projektledaren och bibliotekarien Linnea Forslund.

– Genom det här projektet vill vi sätta förändringen i en litterär kontext, så att biblioteken är med och fyller en roll i det som händer, fortsätter hon.

Prata om böckerna

Böckerna kommer du att kunna låna på kommunens alla bibliotek i fysisk form och som e-bok. Varje bokperiod slutar med öppna samtal om boken på biblioteken, och personalen ska också att släppa en podcast där böckerna diskuteras.

– Målet är att Järfällaborna ska delta i samhällsdebatten utifrån ett litterärt verk. Biblioteket är en plats där man kan träffa folk med olika bakgrund som man inte skulle träffa annars, och prata om sådant som är aktuellt, säger Linnea Forslund.

Under våren ska bibblan också jobba uppsökande med projektet, på asylboenden och boenden för personer med en funktionsvariation.

Den första boken i projektet, Där jag kommer ifrån av Per Wirtén, inleds med ett författarbesök av Wirtén själv på Jakobsbergs bibliotek klockan 13, 22 september.

Fototävling och workshop

Men projektet består av mer än läsning. En fototävling med samma tema, Järfälla i förändring, går ut på att Järfällabor får skicka in bilder på temat och tävla om fina priser. Järfälla Tidnings fotograf Mikael Andersson kommer att utse det vinnande bidraget som även får publiceras i tidningen. Bilderna blir också en utställning senare i vår.

Redan i höst ska Järfälla Tidning även hålla i en krönikeworkshop på Jakobsbergs bibliotek, där du får chansen att lära dig de rätta verktygen för att kunna uttrycka dina tankar om förändringen som pågår i Järfälla.

– Vi ser fram emot att få ta del av Järfällabornas egna tankar och texter och hoppas att så många som möjligt vill vara med och skriva tillsammans med oss, säger Emelie Henricson, nyhetschef på Järfälla Tidning.

Tävla med dina bilder och skriv krönikor för Järfälla Tidning

Vill du tävla om att få din bild publicerad i Järfälla Tidning och utställd på Jakobsbergs bibliotek? Mejla ditt fotobidrag på temat "Järfälla i förändring" till jacob.hellgren@jarfalla.se

Vill du vara med på krönikeworkshop med Järfälla Tidning? Torsdag 11 oktober kl 18-20 på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek. Föranmälan till Emelie Henricson på emelie.henricson@direktpress.se eller jt@direktpress.se. Målet är också att en eller flera krönikor ska kunna publiceras i tidningen.

För mer info om projektet, besök: bibliotek.jarfalla.se/web/arena/jarfalla-laser

Här är böckerna som kommer att läsas:

September-November: Där jag kommer från: kriget mot förorten av Per Wirtén

Deccember-Februari: Tio över ett av Ann-Hélen Laestadius

Mars-April: Det nya landet - en berättelser från Sverige (antologi, lättläst)

Stockholm Direkt