På jakt. Förenade förorter drar igång ett nytt projekt på temat organisering och söker nu efter en lokal i Tensta. Foto: Jonas Carlsson/Privat

Nytt projekt ska ena landets förorter

Förenade förorter drar vid årsskiftet igång ett nytt projekt med målet att styra upp en nationell förortsorganisering. Tre miljoner kronor har de beviljats av Postkodstiftelsen. Nu pågår rekrytering – och jakten på en lämplig lokal, helst i Tensta.

  • Publicerad 16:42, 26 nov 2019

Förenade förorters senaste satsning, Rinkeby kulturarena, avslutas i december. I två år har de hållit i poesikurser och arrangörskurser för unga Järvabor – den senare mynnade ut i den första Förortsgalan, som hölls i Kistamässan i februari.

SE BILDERNA: Succé för ortens egen prisgala

Nu är dags för ett nytt steg. Förenade förorter har sökt – och fått – tre miljoner kronor från Postkodstiftelsen för att driva ett tvåårigt projekt om en nationell förortsorganisering, med start i januari.

– Syftet är att så småningom starta ett Förorternas riksförbund. Nu ska vi ta fram underlag och strukturer för det. Det handlar om hur vi i föreningslivet kan hjälpa varandra och ha ett erfarenhetsutbyte, säger Saman Sokhanran, en av Förenade förorters grundare och sekreterare i styrelsen.

Stort intresse

Han fortsätter:

– Det finns ett stort intresse för att organisera sig bland landets unga. Vi tror på föreningsformen som ett sätt att kanalisera sitt samhällsengagemang. Föreningslivet är en bärande del i demokratin.

Formen kommer även fortsättningsvis att vara kultur och bildning.

– Vi kommer att jobba områdesbaserat. Det var så vi byggde upp Ortens bästa poet (en nationell poesitävling som hölls 2015-2018, reds anm.) där orter i hela landet deltog, säger Saman Sokhanran.

Ortens bästa poet läggs ned

Själva utgår Förenade förorter från Järva. Poesitävlingen hade först sin bas i Husby, sen Rinkeby. Kulturarenan drevs i Rinkeby. Den här gången vill de ha sin bas i Tensta. Det är bara ett problem – än så länge saknar de en lokal att hyra in sig i.

– Det finns inga ute. Vi har kontaktat Fastpartner som äger Tensta centrum men tar också gärna emot tips från era läsare om någon känner till en lämplig kontorslokal i Tensta, säger Saman Sokhanran.

Även om projektet formellt startar vid årsskiftet har arbetet redan smygbörjat, berättar han. Just nu är det han själv och Förenade förorters ordförande, Bipasha Huq, som jobbar med det och rekryteringen av en organisationssekreterare pågår. Det kommer även att bli en del deltidstjänster inom projektet (se faktaruta).

Hur kommer det att märkas i Tensta om ni flyttar in i området?

– Vi är intresserade av att vara med i lokala samverkansprojekt med andra föreningar, precis som vi gjort i Rinkeby. Vi får se vad som händer, säger Saman Sokhanran.

Stöttas av Postkodstiftelsen

Förenade förorter har beviljats tre miljoner kronor av Postkodstiftelsen för sitt projekt som är tänkt att löpa i två år.

– Unga människors engagemang är en förutsättning för att bygga ett starkt demokratiskt och inkluderande samhälle även i framtiden. Vi är därför mycket stolta att tillsammans med organisationen Förenade förorter ge unga och unga vuxna, i ett antal svenska förorter som präglas av hög socioekonomisk ojämlikhet, verktyg att engagera sig i sina egna bostadsområden och driva förändring, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen i en kommentar via mejl till StockholmDirekt.

Visa merVisa mindre

Vill du vara med?

Nu letar Förenade förorter efter en organisationssekreterare på heltid. Framöver kommer det även att behövas personal på deltid inom projektet.

Den som är intresserad kan höra av sig på mejl till forenadefororter@gmail.com.

Stockholm Direkt