PROJEKT. Annika Nordgren, projektledare i Sollentuna och Amir Amin, projektledare för Etableringslyftet. Foto: Pauline Cederblad

Nytt projekt ska få ut nyanlända i jobb

Genom ett nytt projekt vill flera kommuner stötta Arbetsförmedlingen till att snabbare få ut nyanlända på arbetsmarknaden – och till yrken där det behövs arbetskraft. För företagens del ska det bli lättare att hitta rätt kompetens.

  • Publicerad 13:32, 26 okt 2018

Man lär sig mycket av att komma ut på en arbetsplats.

Etableringslyftet, som projektet kallas, öppnade i dagarna sina lokaler på Turebergsvägen. Målet är att matcha 350 nyanlända med olika arbetsplatser fram till slutet av 2020.

Genom Etableringslyftet ska nyanlända få skräddarsydda introduktionskurser riktade mot en specifik bransch eller arbetsgivare där arbetskraft behövs. På så vis ska de snabbare kunna komma ut i praktik och senare även jobb.

Egentligen faller ansvaret för nyanlända under etableringstiden hos Arbetsförmedlingen. Men tiden är i vissa fall lång innan gruppen kommer ut i egen försörjning.

– Det har riktats kritik mot Arbetsförmedlingen för att de inte lyckas få ut de här personerna i arbete tillräckligt snabbt. Så vi ska försöka komplettera det arbetet de gör, , projektledare för Etableringslyftet.

Personer som fått uppehållstillstånd i Sverige går vanligtvis SFI (svenska för invandrare) innan de sedan ger sig ut i arbete eller studier. Genom Etableringslyftet ska man kunna fånga upp nyanlända i ett tidigare skede. Dem behöver inte kunna svenska utan har istället med sig en språkstödjare ute på praktiken.

– Man lär sig mycket av att komma ut på en arbetsplats. Vi ger dem grunderna och parallellt med praktiken kommer de att ha språkträning, berättar Amir Amin.

Förutom språkstödjare kommer utbildningssamordnare, personal från Arbetsförmedlingen och jobbcoacher att jobba inom projektet.

– Det har inte funnits några enkla vägar in för arbetsgivare eller varit tillräckligt med uppföljningar. Så det kommer vi verkligen att fokusera på, säger Amir Amin.

Liknande projekt har genomförts på andra håll i landet, med lyckade resultat.

– Gävleborgsmodellen är en sådan, och har fungerat otroligt bra. Att få hjälp av en språkstödjare som i många fall har gjort en liknande resa gör en stor skillnad, tror Elisabeth Staffansson, utbildningssamordnare.

27 deltagare är redan inskrivna, och 18 ytterligare är på gång till det drygt nio månader långa programmet.

– Efter det är tanken att personen ska kunna nå egen försörjning genom arbete, studera eller slussas vidare till exempelvis Komvux. Vi tror verkligen på den här modellen. Men det är ett utvecklingsprojekt – ser vi att något inte fungerar så anpassar vi det, säger Amir Amin.

Mer Etableringslytftet

Etableringslyftet är ett projekt som drivs av Sollentuna kommun tillsammans med Sigtuna kommun, Upplands Väsby och Arbetsförmedlingen. Projektet har fått ett bidrag på 30 miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF) och ska pågå i tre år med verksamhetsstart i september 2018. 

Projektet vänder sig till nyanlända som är i etableringsprogrammet och nyanlända som ingår i jobb- och utvecklingsgarantin.

Mer information finns på www.etableringslyftet.se

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Nyheter "Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma" Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska...fredag 6/12 16:30

Kvinna i 40-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott

Nyheter "Det är elva häktade i samma ärende" säger åklagaren. En kvinna i 40-års åldern från Sollentuna har häktats för synnerligen grovt narkotikabrott. Elva personer misstänks i samma ärende, meddelar åklagaren.fredag 6/12 15:28

Arena Satelliten firar 10 år

Nyheter "Vi har strävat efter bästa möjliga aktivitetshuset för alla" På torsdagen bjöds det på bubbel och snittar på Arena Satelliten för att fira att ungdomshuset fyller tio år.fredag 6/12 14:47
Stockholm Direkt