FLANERA MERA. Antalet personer som går i Stockholm har ökat rejält, enligt siffror från trafikkontoret. Foto: Mostphotos

Nytt promenadrekord i Stockholm

Nya siffror från trafikkontoret visar att antalet personer som är ute och promenerar i Stockholm är högre än någonsin.

  • Publicerad 09:00, 21 apr 2019

Som vi tidigare har berättat minskar bilanvändandet i Stockholms innerstad för första gången på många år. Rakt motsatt är statistiken när det kommer till folk som går och cyklar.

Trafikkontoret började mäta fotgängare 2015. På tre år har det skett en närmast lavinartad utveckling i innerstan. Antalet fotgängare som har passerat stadens mätplatser har ökat med 30 procent i innerstan, med 20 procent i ytterstaden.

– Det är en helt otrolig ökning. Självklart handlar det till viss del om att vädret förra året var väldigt bra, vilket har gjort att fler människor har kunnat gå, säger Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd.

Nya siffror: Biltrafiken minskar i hela innerstan

De högst uppmätta flödena per dygn var på Drottninggatan med drygt 80 000 passager per dygn. Övriga höga flöden, över 40 000 per dygn, har registrerats på Stureplan, Hamngatan, Kungsgatan, Vasagatan och Klarabergsgatan.

I ytterstaden har det gjorts mätningar på 31 platser och totalt registrerades en ökning med 20 procent sedan 2015 då mätningarna började.

– Ökningen är så stor att det inte enbart går att förklara med att folk inte har bil. Förutom att Stockholm är en bra promenadstad har det här också sina förklaringar i att vädret förra året var exceptionellt bra, säger Daniel Helldén.

Fler cyklister

Även antalet cyklister ökar i Stockholm. Förutom i februari och mars, hade alla månader under 2018 fler passager jämfört med 2017. På årsbasis ökade cykeltrafiken med 18 procent.