Kristian Smith är chefskock på Hobo hotel. Foto: Mimmi Epstein

Nytt restaurangkoncept på Brunkebergstorg

Hotellet Hobo på Brunkebergstorg satsar på jamaicansk mat med nya restaurangkonceptet XO. Bakom lanseringen finns chefskocken Kristian Smith som samtidigt är aktuell med en kokbok.

  • Publicerad 16:42, 12 mar 2020

Redan vid årsskiftet smygöppnade nya restaurangen XO på hotellet Hobo som ligger på Brunkebergstorg 4, men i förra veckan öppnade man på riktigt.

– Tidigare låg det en fine dining-krog här, nu vill vi ha en avslappnad stämning med jamaicansk och latinamerikansk streetfood och goda drinkar, säger chefskocken Kristian Smith som själv är halvjamaican.

– Så jag har vuxit upp med jamaicansk mat. Faktum är att jag precis avslutat ett kokboksprojekt med jamaicanska recept, den kommer ut i maj. Nu får jag leva ut det jag har jobbat med när jag har gjort boken.

Menyn kommer att vara föränderlig efter säsong och innehåller i dag bland annat "jerk pork belly stick".

– Det är en väldigt kryddstark rätt som långkokas 16 timmar i fermenterad jerkmarinad. Sen tillagas den på en japansk kolgrill. Jag håller inte tillbaka med smakerna.

"Vår typ av taco"

En annan rätt är jackfruit curry roti som är pulled jackfruit i bröd.

– Det är lite som vår typ av vegetarisk taco, säger Kristian Smith, som tidigare bland annat har varit kreativ kökschef på Lådan och Dogfood.

Han tror att stockholmarna är väl mottagliga för det nya stället.

– Många här letar efter nya smaker.

På XO finns 21 bokningsbara bord och några platser som inte går att boka.