Osäker framtid. Karen Harutyunyan tror att han i värsta fall kommer behöva stänga sina restauranger eller avskeda anställda. Foto: Claudio Britos

Nytt rökförbud stoppar vattenpipa på krogen

I juli inträder det nya rökförbudet, där även e-cigaretter och vattenpipa inkluderas. Det riskerar att slå hårt mot landets vattenpipsrestauranger. Nu har Karen Harutyunyan, som har en sådan restaurang i Visättra, startat en namninsamling för att få regeringen att riva upp beslutet.

  • Publicerad 18:18, 27 feb 2019

Beskedet att det nya rökförbudet som börjar gälla i början av juli även omfattar vattenpipor kom som en chock på många vattenpipsrestauranger. En av dem som riskerar att drabbas av kundtapp är Karen Harutyunyan som driver en sådan restaurang i Visättra och en nyöppnad systerrestaurang på Lilla Essingen.

– Vi var många som inte ens förstod att förbudet skulle gälla vattenpipa. Vi pratar om över 100 ställen runt om i landet som nu är i chock, säger han.

Den nya lagen röstades igenom av riksdagen i december förra året och ska börja gälla den 1 juli. Tidigare har det varit förbjudet att röka i offentliga lokaler inomhus. I och med den nya lagen blir det förbjudet även på offentliga platser utomhus, som busshållplatser, lekplatser och uteserveringar.

Förbudet kommer också utvidgas till att gälla mer än bara varor som innehåller tobak. Nu ska även e-cigaretter och vattenpipor inkluderas. Enligt regeringsförslaget finns ingen information om hur många verksamheter som erbjuder vattenpipa.

Oklart hur många som drabbas

För att sätta press på regeringen att ändra beslutet om att inkludera shisha, vattenpipor, har Karen Harutyunyan startat en namninsamling.

– Jag har kontakt med ställen hela vägen till Göteborg. Med namninsamlingen vill vi visa hur många vi faktiskt är. Vi ska göra forskningen åt dem, säger han.

Utbrett. "Många av mina gäster är från Mellanöstern, men inte alla. De kommer med sina vänner och familjer för att ta en vattenpipa och umgås", berättar Karen Harutyunyan . Foto: Claudio Britos

Han är besviken över att regeringen inte har undersökt hur många vattenpipsställen som drabbas. Enligt utredningen som ligger till grund för rökförbudet finns det inga uppgifter om hur många vattenpipskaféer som finns i landet.

– Det står klart och tydligt att de inte vet hur många ställen det finns, men nu ska de alltså tvinga oss att lägga ner våra verksamheter. Jättelätt för dem att säga, men vi har investerat pengar och tid. Och det sociala livet, vad händer med det?

Social tradition från Mellanöstern

Karen Harutyunyan tror att förbudet kommer slå hårt mot hans intäkter och att han i värsta fall kommer behöva stänga sina restauranger eller avskeda anställda.

Han påpekar också att förbudet slår mot en social tradition från Mellanöstern.

– Det här handlar om kultur och tradition. Många av mina gäster är från Mellanöstern, men inte alla. Vattenpipa är populärast i Syrien, Irak och Libanon och gästerna som kommer är hur härliga som helst. De kommer med sina vänner och familjer för att ta en vattenpipa och umgås.

Många av hans kunder är unga vuxna i 18–30-årsåldern.

– Vi har massor av samhällsproblem, med skjutningar och annat. Vi hjälper till. Hit kommer de och sätter sig och röker pipa och umgås istället för att vara ute och hänga i centrum.

Vad tycker du om förbudet mot vattenpipa på krogen?

Abshir Ali, Fittja: "Många som röker vattenpipa gör det för att umgås. Jag röker inte själv, jag har hört att ett bloss vattenpipa är lika farligt som tre cigaretter." – Jonas Yared, Fittja: "Röken från vattenpipa är inte lika farlig som cigaretter, tycker jag. Det är en umgängesgrej för många att träffas och röka vattenpipa och många restaurangägare kommer förlora på det." Foto: Claudio Britos

Karo Vahedi, Norsborg: "Vi är människor och ska få bestämma själva. Ett sånt beslut ökar bara irritationen hos folk, det skapar ett avstånd mellan politikerna och folket, det tror jag." Foto: Claudio Britos

Katja Vahedi, Norsborg: "Ett sånt beslut kommer inte hindra folk från att röka. Det kommer göra oss kriminella för vi kommer fortsätta att röka vattenpipa." Foto: Claudio Britos

Ur propositionen

"En konsekvens av förslaget att utvidga rökförbudet till att omfatta användningen av andra produkter än tobaksvaror är att rökning av t.ex. vattenpipa förbjuds i bl.a. serveringsmiljöer inomhus och utomhus även om rökmassan inte innehåller tobak.

Det kommer sannolikt innebära att de vattenpipscaféer som finns i dag kommer att tvingas lägga ner sina verksamheter eller ändra verksamheternas inriktning.

Det saknas underlag för att fastställa hur många verksamhetsutövare som berörs av förslaget. Det står emellertid klart att även om det finns undersökningar som tyder på att vattenpipsrökningen i Sverige ökar, är sådan rökning än så länge en begränsad företeelse och antalet vattenpipscaféer få."

Visa merVisa mindre